Na pomolu novi poraz IDIŠ-a: Kurdske snage ušle u Sinjar

sanel
By sanel

Snage iračkih Kurda ušle su u petak u Sinjar, strateški važan grad na sjeveru Iraka, koji žele preuzeti od boraca grupe Islamska država Irak i Levant.

O okviru operacije pokrenute u četvrtak, uz podršku međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, borci Pešmerga ušli su “iz svih smjerova” u grad koji je doživio masovna razaranja, kako bi ga počeli čistiti od boraca ISIL-a.

Kurdski borci su potpuno presjekli sve linije komunikacije boraca ISIL-a u Sinjaru i uskoro će početi čistiti grad od njih, prenio je Reuters.

U Sinjaru se čuje pucnjava, dok se kurdski borci slijevaju u grad sa obližnjeg brda, od kojih su neki naoružani bacačima granata, koje nose na ramenima.

Na glavnoj cesti

Potpomognuti američkim zračnim napadima, Kurdi su odsjekli Sinjar od istoka i zapada u četvrtak, u ofanzivi protiv ISIL-a, koja bi se mogla pokazati ključnom u naporima da se porazi ta grupa, prenosi Hina.

Sinjar se nalazi na glavnoj cesti koja povezuje irački grad Mosul, koji je pod kontrolom ISIL-a, i grad Raqqu, koji je njihovo uporište u susjednoj Siriji.

Borci ISIL-a preuzeli su Sinjar prije više od godinu dana i tom prilikom ubili i zarobili na hiljade Jazida, manjinskog naroda u Iraku.

(Agencije)

Share This Article