Netanijahu se distancirao od ocjena o Obami

sanel
By sanel

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu distancirao se od ocjena svog novog portparola Rana Baraca.
Barac je ranije za predsjednika SAD Barak Obamu napisao da je antisemita, a za državnog sekretara Džona Kerija da je stend ap komičar.

Netanijahu je izdao saopštenje uoči posjete SAD sljedeće nedjelje, a nakon kritika političara i izvještaja u stranim medijima.

Sam Barac je, takođe, izdao saopštenje i izvinio se za komentare koje je objavio na društvenim mrežama, a koje je sada označio štetnim.

Portparol Stejt departmenta Džoš Ernest je izjavio da SAD smatraju te komentare i “problematičnim i uvredljivom”.

On je dodao da je Keri razgovorao sa Netanijahuom i da je shvatio da će se postavljenje protparola preispitati, a da ga vlada još nije odobrila.

Izraelski mediji navode da je Baracov komentar možda najproblematičniji momenat poslije Netanijahuovog govora u Kongresu SAD u martu.

“Obamin odnos prema Netanijahuovom govoru je onakav kako izgleda antisemitizam u zapadnim liberalnim zemljama. I naravno dolazi s mnogo tolerancije i razumijevanja za islamski antisemitizam. Tako mnogo tolerancije i razumijevanja do tačke da bude voljan da im da atomsku bombu”, napisao je Barac.

U junu je na Fejsbuku dodao da “dok nam Obama pomaže sa taktičkim pitanjima, kao što su prijetnje Hamasa i Hezbolaha, on osniva novu globalnu strategiju kompromisa s Iranom i stvara za nas (i druge zemlje u regionu) veliki nuklearni strateški problem. U tom smislu Obama nas sigurno baca pod autobus…”.

Barac je i ranije, nakon što je Obama izabran da drugi put bude predsjednik 2012. godine, objavio onlajn da će to biti “proarapski i anti-izraelski predsjednik”.

Takođe je ismevao Kerija prošle godine u oktobru kada je na Fejsbuku objavio da je Keri napravio vezu između Izraela i Islamske države i da mu je ” poslije mandata državnog sekretara obezbijeđena prosperitetna karijera stend ap komičara u jednom od klubova Kanzas Sitija…”.

Barac je kritikovao i predsjednika Izraela Ruvena Rivlina, koga je označio minornom ličnošću nakon što je putovao ekonomskom klasom i rukovao se sa putnicima.

Novi portparol je inače doktor filozofije i ranije je otpušten sa mjesta predavača na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Ljudi koji su mu bliski rekli su da je dobio otkaz zbog desničarskih stavova, ali je univerzitet to porekao.

Poznavaoci prilika ocjenjuju da se nad Netanijahuovu posjetu nadvio oblak, iako ga Barac ne bi pratio, čak i da ovi njegovi stavovi nisu objelodanjeni.

Odnosi Obame i Netanijahua i inače su već dugo napeti.

(Tanjug)

Share This Article