Srbija otvara vrata saudijskim turistima

sanel
By sanel

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsjednik Visokog vijeća za turizam i kulturnu baštinu Saudijske Arabije princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti turizma, koji je prvi ikada potpisani međudržavni sporazum između Srbije i Saudijske Arabije.

“Dugo godina Srbija i Kraljevina Saudijska Arabija nisu imale apsolutno nikakve, čak ni uspostavljene diplomatske odnose, čak ni bivša Jugoslavija nije te odnose uspostavila, zato što Saudijska Arabija nije imala diplomatske odnose sa tadašnjim komunističkim zemljama”, rekao je Ljajić u obraćanju novinarima, prenijela je agencija Anadolija.

On je dodao da je poslije dugo godina Srbija uspjela da 2013. godine uspostavi diplomatske odnose s Rijadom. Nakon toga je Srbija otvorila ambasadu u Rijadu, a očekuje se da će i Saudijska Arabija uskoro otvoriti svoju ambasadu u Beogradu.

“Posle kontakata koje smo imali sa zvaničnicima Saudijske Arabije, potpisujemo i prvi sporazum u oblasti turizma, sa ciljem da se privuče što veći broj turista iz Saudijske Arabije u našu zemlju, da predstavimo turističke i druge potencijale velikom tržištu Saudijske Arabije i da istovremeno uputimo poziv za sve investitore da ulažu u srpsku privredu“, naveo je Ljajić.

Temelj budućih odnosa

Naveo je da će ova posjeta sigurno predstavljati temelj budućih ekonomskih i političkih odnosa između dvije zemlje.

“Mi ćemo zajednički nastupati sa BiH prema tržištu Saudijske Arabije te i na taj način pokazujemo našu želju da uspostavimo punu regionalnu stabilnost, da sarađujemo sa svim državama u našem susedstvu i da na taj način povećamo naše šanse za dolazak što većeg broja turista u region, a samim tim i što veći broj investitora i investicija u narednom periodu“, kazao je Ljajić.

Princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud rekao je da bi sporazum trebao u budućnosti da pospješi saradnju između dvije zemlje.

“Mi na Srbiju gledamo kao na jednog izuzetno značajnog, zapravo ključnog partnera na Balkanu, kao i u celoj međunarodnoj zajednici. Na ovaj način smo mogli da vidimo da ćemo moći da pospešimo našu buduću saradnju na obostranim osnovama. Isto tako smo stvorili osnove da u budućnosti naši poslovni ljudi, kao i naši građani i turisti posećuju Srbiju. Dogovorili smo se i da organizujemo zajedničku posetu sa državljanima BiH i uskoro očekujemo da se i ona realizuje”, rekao je saudijski princ.

Razgovori sa Vučićem

Osvrćući se na današnje razgovore sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da su razgovarali o snaženju i jačanju odnosa, prije svega, na ekonomskom i političkom planu.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje 2013. godine i otvaranja Ambasade Republike Srbije u Rijadu, kao i nadu da će Kraljevina Saudijska Arabija uskoro otvoriti svoju ambasadu u Beogradu.

On je rekao da će diplomatska predstavništva svakako doprinijeti jačanju političkog dijaloga dvije zemlje, ali i ekonomske saradnje.

Premijer Srbije je saudijskom princu predstavio rezultate ekonomskih mjera Vlade, sa željom da i saudijske kompanije nađu interes za ulaganje u Srbiji.

(Agencije)

Share This Article