Husein Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

sanel
By sanel

Husein Bosnić Bilal osuđen je na sedam godina zatvora zbog počinjenja krivičnog djela javno podsticanje na terorističke aktivnosti, u vezi s krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.
Pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izrečena mu je prvostepena presuda, na koju je moguće uložiti žalbu.

Sud BiH potvrdio je krajem decembra 2014. godine optužnicu koja optuženog Bosnića tereti za počinjenje krivičnog djela. U optužnici je navedeno da je on tokom 2013. i 2014. kao pripadnik, takozvane, selefijske zajednice u BiH, organizirane van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova  na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno s pozicije vjerskog autoriteta u toj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

U optužnici je također navedeno da je Bosnić javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike tzv. selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao govore i upućivao javne poruke radi podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL u Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Bosnić je u pritvoru više od godinu dana i to vrijeme će mu biti uračunato u izdržavanje zatvorske kazne.

(FENA)

Share This Article