Peres: Ozbiljno pristupiti pitanju pomirenja sa Palestinom

sanel
By sanel

Bivši izraelski predsjednik Shimon Peres upozorio je izraelske lidere da moraju ozbiljno prići pitanju pomirenja sa Palestinom, jer bi u suprotnom rat na Bliskom istoku mogao vječno trajati, a Jevreji postati manjina na tom području, prenosi Anadolu Agency (AA).
„Izrael bi za svoje dobro trebao krenuti putem uspostave dvije države. Ukoliko Jevreji izgube većinu na svojoj teritoriji, mogli bi izgubiti svoju državu“, kazao je Peres u intervjuu za Associated Press.

On dalje tvrdi da je „bolje imati jevrejsku državu na jednom dijelu teritorije“ nego imati kontrolu cijelog teritorija, ali bez svoje države i demokracije.

Naglasivši da je uspostava dvije države jedini mogući način rješavanja višedecenijskog bliskoistočnog konflikta, Peres je kazao da su alternativa vječiti rat i sukobi, te dodao da niko ne može vječno ratovati.

Napetosti i sukobi na Bliskom istoku ponovo su u porastu od sredine augusta ove godine. Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca su u višemjesečnom zastoju zbog politike aktuelne vlade premijera Benjamina Netanyahua. Palestinska strana podržava ideju uspostave dvije nezavisne države, s tim da Palestina bude na granicama iz 1967. godine i Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Za nastavak pregovora od Izraela traže da hitno okonča ilegalnu izgradnju jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji i zaustavi sistematsko kršenje osnovnih prava Palestinaca.

(AA)

Share This Article