Novi pokušaj Obamine vlade da zatvori Guantanamo

sanel
By sanel

Novi plan za zatvaranje vojnog zatvora Guantanamo na Kubi, koji bi mogao bi biti otkriven narednih dana, stavlja mnogo toga na kocku ne samo za predsjednika Obamu, nego i za njegovog šefa kabineta za borbu protiv terorizma Lisu Monaco.

Kao visoki zvaničnik Ministarstva pravde, kratko nakon što je Obama došao na položaj predsjednika, Lisa Monaco je pozvana u Bijelu kuću da bi prisustvovala diskusiji o tome kako da se ispuni predizborno obećanje da se zatvori ovaj ozloglašeni zatvor.

Skoro sedam godina poslije, većina onih koji su prisustvovali tom prvom sastanku su uglavnom napustili vladu, ali je Monako ostala i sad je optužuju za da nije ispunila zadatak.

Novi plan, koji je uslijedio nakon što su prethodni propali, bi mogao da dovede do zatvaranja ovog, kako ga je Obama nazvao, simbola hapšenja bez optužbi i zlostavljanja zatvorenika, a koji je naslijedio od svog prethodnika Busha.

Demokrat Obama se obavezao da će zatvori Guantanamo prije nego što njegov nasljednik preuzme funkciju 2017, postavljajući pred Monaco jedan od najvećih izazova u njenoj karijeri.

Monaco je izložila ključne elemente plana, koji uključuju transfer zatvorenika u strane zemlje, pokretanje postupka gdje god je to moguće, kao i prebacivanje stranih državljana optuženih za terorizam koji ne mogu biti procesuirani, ali su previše opasni da bi bili pušteni, u američke zatvore.

(NN, reuters.com)

Share This Article