Grad koji svakodnevno broji ubijene Palestince

sanel
By sanel

Svakodnevna tema stanovnika nekad najvećeg i najvitalnijeg grada Zapadne Obale, Hebrona, koji u potpunosti kontrolišu Izraelci, u prodavnicima, kafićima i lokalnim džamijama jeste broj mladih Palestinaca ubijenih u pucnjavama izraleskih snaga, piše Anadolu Agency (AA).
Samo u proteklih sedam dana, snage sigurnosti Izraela ubile su devet palestinskih mladića. Tenzije su skoro pa opipljive posebno u Starom gradu Hebrona gdje je žarište sukoba Palestinaca i jevrejskih doseljenika. Najveći broj Palestinaca u tom dijelu grada ne izlazi tako često na ulicu.

U tom dijelu grada smješten je i kompleks džamije Ibrahimi koju Jevreji nazivaju “Cave Machpelah”, a za koju vjeruju da “krije” grobove vjerovjesnika Abrahama, Isaaca i Jacoba. Od 1994. godine izraelska vlada na ovom mjestu odvojila je muslimane i Jevreje nakon što je ekstremista, jevrejski doseljenik Baruch Goldstein unutar džamije ubio 29 vjernika.

Stari dio grada među stanovnicima Hebrona nazvan je “gradom duhova” zbog niza zatvorenih objekata i pustih ulica, posebno za vrijeme policijskog sata.

Skoro iza svakog ugla, izraleski vojnici ne samo da sve kontrolišu, već i određuju ko može izaći iz grada. S druge strane, sve što u grad ulazi iz drugih mjesta, poput Bethlehema, Beit Sahoura i Ramallaha prolazi kroz punktove izraelske vojske. Stanovnici su suočeni sa strogim pravilima ograničenja kretanja, a zabranjen im je i ulazak na određenim područjima.

Inače, Hebron je dom za skoro 200.000 Palestinaca i više od 500 jevrejskih doseljenika čiji broj raste sa novim naseljima koja čuvaju dobro naoružani izraleski vojnici.

(AA)

Share This Article