Izraelska vojska u oktobru privela 1.520 Palestinaca

sanel
By sanel

Izraelska vojska na području Zapadne obale i Jerusalema od početka oktobra privela je 1.520 Palestinaca, javlja Anadolu Agency (AA).
Kako je saopćeno iz Udruženja palestinskih zarobljenika, 60 posto privedenih osoba čine djeca, odnosno osobe mlađe od 18 godina.

U istom izvještaju Udruženja navedeno je kako je na desetine osoba privedeno uprkos tome što su povrijeđeni u sukobima s izraelskom vojskom koja je protiv njih koristila vatreno oružje. Ove osobe se još uvijek nalaze u izraelskim bolnicama.

Iz Udruženja je saopćeno i kako se 6.700 Palestinaca nalazi u 22 izraelska zatvora i pritvora. Više od 40 posto ovih osoba čine žene.

Pored toga što su bile mučene i u lošem zdravstvenom stanju protiv ovih osoba je pokrenut krivični postupak, a protiv njih ili članova porodice korištene su sankcije poput oduzimanja identifikacionih dokumenata, rušenja domova i dobivanja otkaza.

Već loši odnosi između Izraela i Palestine postali su još lošiji nakon što su Jevreji zapalili kuću palestinske porodice u Nabulus kada su 18-mjesečna beba i njeni roditelji poginuli. Sukobi su postali sve intenzivniji i češći, a samo u oktobru u napadima izraelske policije na Palestince poginulo je više od 70 osoba.

(AA)

Share This Article