Assadove snage plinom ubile troje ljudi

sanel
By sanel

U napadu otrovnim plinovima režimskih snaga sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada na teritoriji Talbisaha, okrug Homs, tri osobe su poginule, a 40 osoba je osjetilo posljedice ovog napada.

Kako je kazao ljekar iz bolnice u Talbisahu Yahya el-Homsi, otrovni plinovi koje su režimske snage koristile usmrtile su tri osobe, a među onima koji su osjetili njihovo djelovanje bila su i dva zdravstvena radnika.

On je dodao kako je kod preživjelih osoba primjetno povraćanje, nemogućnost pravilnog disanja, smanjenje zjenica i slično.

Ranija upotreba hemijskog oružja

Sirijska vlada je ranije optuživana da je koristila hlor, toksični agens koji se smatra hemijskim oružjem, u civilnim područjima.

Bashar al-Assad ranije je postigao dogovor sa SAD-om i Rusijom o uništavanju Vladinog arsenala hemijskog oružja, nakon što su stotine ljudi stradale u augustu 2013. u napadu gasom sarinom na jedno predgrađe Damaska.

Režimske snage potpomognute ruskim snagama žele uspostaviti kontrolu nad mjestom Talbisah koji se nalazi pod kontrolom opozicije.

(Agencije)

Share This Article