Sirija: Desetine mrtvih u bombardiranju tržnice

sanel
By sanel

Dužnosnik Sirijske civilne odbrane u Doumi rekao je za Al Jazeeru kako je zračni udar pogodio posjećenu tržnicu, pri čemu je poginulo najmanje 47, a ozlijeđeno više od 100 osoba.

Douma, pregrađe na istoku Damaska, pod intenzivnim je napadima snaga sirijskih vlasti već sedmicama.

Svjedoci kažu kako su projektili ispaljeni na tržnicu koja se nalazi u dijelu Doume koji kontroliraju pobunjeničke snage.

Očekuje se da će broj stradalih rasti, jer još traje raščišćavanje ruševina zgrada i potraga za stradalima.

‘Ovdje su samo civili’

“Ovo je drugi puta da je ova tržnica meta napada u Doumi”, rekao je u telefonskoj izjavi dužnosnik civilne obrane.

“Ovdje su samo civili, nema vojske, ni snaga opozicije. Mještani ne dozvoljavaju prisutnost naoružanih osoba u ovom području. Ova tržnica je srce Doume, koja opskrbljuje potrepštinama sve ljude ovdje. Mnogi poljoprivrednici dolaze ovamo svakoga jutra prodavati svoje proizvode. Tržnica je namjerno izabrana kao meta”, dodao je.

Lokalni aktivist, koji je s ekipom Al Jazeere razgovarao pod uvjetom da ostane anoniman, kaže kako je Douma meta snažnih napada od petka ujutro.

“Svakih deset minuta smo pod udarom raketa i zračnih napada. Bombardirali su lokalnu tržnicu, najmanje 45 ljudi je ubijeno i očekujemo da će brojka rasti. Svaki je kut Doume bombardiran”, rekao je ovaj aktivist.

Sastanak u Beču

Sirijski opservatorij ljudskih prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, izvijestio je o najmanje 40 mrtvih i 140 ranjenih civila u napadu na Doumu u petak.

Napad se dogodio u trenucima kada se predstavnici SAD-a, Rusije, Saudijske Arabije, Turske i Irana sastaju u Beču s ciljem da postignu političko rješenje koje bi pomoglo zaustavljanju rata u Siriji.

U razgovorima u petak u austrijskoj prijestolnici po prvi će puta sudjelovati iranska delegacija.

Očekuju se i predstavnici Velike Britanije, Egipta, Francuske, Njemačke, Italije, Libanona i Europske unije, ali i drugih arapskih zemalja.

(AJ Balkans)

Share This Article