FSA Rusiji: Prestanite nas bombardirati

sanel
By sanel

Sirijska opozicija potpomognuta Zapadom odbacila je prijedlog Moskve da im pomogne u borbi protiv grupe Islamska država Irak i levant, a također se protivi i pozivu Rusije za održavanjem novih izbora.

“Rusija bombardira Slobodnu sirijsku vojsku (FSA) i sada želi s nama sarađivati i pritom ostati angažirana na strani Bashara al-Assada? Ništa ne razumijemo”, kazao je pukovnik Ahmad Saud, glasnogovornik 13. divizije FSA, grupe opozicionih stranaka udruženih u borbi protiv režima i ISIL-a.

Moskva je 30. septembra započela zračne udare rekavši da želi uništiti ISIL i ostale “terorističke” grupe. No opozicija tvrdi da su oni zapravo cilj ruske vojne akcije te da su zračni udari pokrenuti u cilju zadržavanja Assada na vlasti, a ne da bi se porazili borci ISIL-a.

“Umjesto da pričaju o tome da žele podržati Slobodnu sirijsku vojsku, Rusija bi je trebala prestati bombardirati”, izjavio je Samir Nashhar, član Sirijskog nacionalnog vijeća koje okuplja političku opoziciju u egzilu.

“Čak 80 posto ruskih zračnih udara usmjereno je na FSA”, dodao je.

Također je, govoreći o ruskom prijedlogu održavanja izbora, pojasnio da “su Rusi potpuno smetnuli s uma realnost stanja na terenu”, to jest činjenicu da su zbog rata milioni Sirijaca pobjegli u inostranstvo ili su raseljeni unutar zemlje te da se gradovi uništavaju svakodnevno.
“Kakvi bi se to izbori trebali održati u tim uvjetima?”, zapitao se Nashar.

Assad je posljednje izbore održao u jeku rata u junu 2014. godine , kada je na područjima na kojima su izbori održani osvojio uvjerljivu pobjedu te je izabran na novi sedmogodišnji mandat. Međunarodna zajednica je osudila tako održane izbore.

Ruski prijedlog

Sirijski šef diplomatije Sergej Lavrov ranije je izjavio da je Rusija spremna zračnim udarima podržati Slobodnu sirijsku vojsku i tijesno sarađivati sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv ISIL-a u Siriji.

“Spremni smo podržati patriotsku opoziciju, uključujući takozvanu Slobodnu sirijsku vojsku iz zraka”, rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju Rosija, prenosi agencija Hina.

Od 30. septembra ruske zračne snage su izvele više od 780 napada na gotovo 800 ciljeva u Siriji.

“Glavno nam je da se približimo ljudima koji mogu s punom odgovornošću predstavljati njih i oružane grupe koje se bore protiv terorizma”, rekao je Lavrov, a prenosi agencija AFP.

Prema agenciji Reuters ta izjava dramatičan je obrat ruskog stava prema Siriji nakon sastanka u petak u Beču s dužnosnicima Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

Političko rješenje

“Vanjski igrači ne mogu odlučiti umjesto Sirijaca. Moramo ih prisiliti da iznesu plan za svoju zemlju u kojem će biti zaštićeni interesi svih vjerskih, etničkih i političkih grupa”, rekao je Lavrov.

Izrazio je uvjerenje da će se napredak u Siriji postići u skoroj budućnosti.

Dodao je kako mu se čini da su druge zemlje konačno počele bolje razumijevati stanje u Siriji uprkos njihovoj stalnoj retorici protiv predsjednika Bashara al-Assada.

Kontinuirano američko odbijanje da svoju kampanju u Siriji dogovaraju s Moskvom “bila je velika pogreška”, smatra Lavrov.

Moskva je dugogodišnji saveznik Bashara al-Assada, a Zapad i sunitske zemlje ne vide rješenje za sukob u Siriji bez Assadovog odlaska s vlasti.

(Agencije)

Share This Article