Izvještaj: ISIL dnevno izvede 11 napada

sanel
By sanel

Napadi grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u posljednja tri mjeseca su intenzivirani, a broj oružanih napada u tom periodu povećan je za 42 posto.

Prema istraživanjima centra za istraživanja IHS Jane’s, grupa ISIL je u periodu od prvog jula do 30. septembra izvela 1.086 napada širom svijeta, navodi agencija Anadolija.

Istraživanje je pokazalo kako je zabilježen rast broja napada za 42 posto, i da u prosjeku dnevno bude izvedeno 11,8 napada, dok je u periodu od prvog aprila do 30. juna dnevno dolazilo do 8,3 napada.

“Globalno, ISIL nije napravio nikakav značajan napredak u osvajanju teritorija u posljednja tri mjeseca”, kazao je Matthew Henman, šef centra, dodajući da ta organizacija radi na jačanju kontrole nad trenutnim granicama.

Ograničen utjecaj zračnih napada

Podaci IHS-a sugeriraju da su zračni napadi koalicije predvođene SAD-om imali ograničen utjecaj po ISIL.

IHS Jane’s koristi samo javno objavljene izvještaje, pa tako navodi da je ISIL najvjerovatnije izveo daleko više napada koji ne mogu biti verificirani.

Istraživanjem su obuhvaćene aktivnosti ISIL-a na području Egipta, Libije, Jemena, Afganistana, Pakistana, Nigerije, Saudijske Arabije, sjevernog Kafkaza, Alžira, Iraka i Sirije.

IHS Jane’s od 2009. godine istražuje aktivnosti više od 250 terorističkih i pobunjeničkih grupa.

(Agencije)

Share This Article