Rusija: U Siriji potrebna kopnena ofanziva

sanel
By sanel

Zračni udari u Siriji neće biti dovoljni bez kopnene ofanzive sirijske vojske i kurdskih snaga, izjavio je u četvrtak šef osoblja ruskog predsjednika Sergej Ivanov.
On je rekao da je kopnena operacija neophodna protiv grupa Islamska država Irak i Levant i Fronta al-Nusr, prenijele je agencija Sputnjik.

“Bez obzira na to koliko bombardirate, bez kopnene operacije zračni napadi neće biti uspješni. To smo vidjeli od početka i planirali smo svoje akcije uz očekivanje da će naši napadi biti koordinirani sa sirijskim oružanim snagama”, kazao je ruski zvaničnik.

Ivanov je rekao da zračna operacija Rusije nije “antisunitska”, niti “proasadovska”, nego je usmjerena “protiv terorizma”, prenosi Srna.

Saradnja sa svima

Šef predsjedničkog osoblja u Kremlju kazao je da se Moskva nada da će sastanak šefa diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Johna Kerryja biti korak ka stvaranju šire koalicije u Siriji.

Ivanov je naglasio da koaliciju protiv terorizma trebaju činiti Rusija, Saudijska Arabija, Turska, Egipat, Jordan, Irak, SAD i Evropska unija.

Rusija je spremna sarađivati sa svim zainteresiranim stranama u vezi sa Sirijom, a krizu je nemoguće riješiti samo vojnim sredstvima, zaključio je Ivanov.

Iran, Egipat, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati Jordan bi trebali bi uzeti udio u rešavanju sirijske krize, izjavio je četvrtak Sergej Lavrov.
Upitan da li “format” Rusija – SAD – Saudijska Arabija – Turska smatra dovoljnim za razgovore o Siriji, on je odgovorio negativno, prenosi Tass.

Paralelni sastanci u Beču

Lavrov je istakao da je, pristajući na razgovore tog formata u Beču, Rusija naglasila kako je pokušaj stvaranje kruga zemalja koje podržavaju rješavanje krize u Siriji bez Irana beznadežan.

Ruski ministar vanjskih poslova istakao je da je pod sadašnjim okolnostima važno da se u grupu ovih zemalja uključe i države kao što su Egipat, Katar, UAE i Jordan, javlja Tanjug.

Napomenuo je kako bi predstavnici nekih od tih zemalja “mogli u petak biti u Beču”, ali “na paralelnim sastancima”.

“Oni su izrazili želju da razgovaraju s nama. Mi smo za to spremni”, rekao je Lavrov.

Ruski zračni napadi u Siriji otežavaju dopremanje pomoći civilima, kojima je ona očajnički potrebna, saopćio je u četvrtak Robert Mardini, visoki zvaničnik Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Otežane evakuacije ranjenika

“Bombardiranje iz zraka otežava nam pristup nekim područjima”, istakao je on za agenciju AFP u Damasku.

Mardini napominje kako je MKCK planirao evakuirati ranjenike iz nekih oblasti na zapadu i sjeverozapadu Sirije, u okviru nedavnog sporazuma o prekidu vatre, “ali to je sada teže učiniti, zbog početka ruskih vojnih operacija”.

Rusija je 30. septembra počela zračne napade na Siriju, odnosno, kako je saopćila, na pripadnike ISIL-a i “ostale teroriste”.

Moskva se, međutim, našla na udaru kritika što su se na njenoj meti našle i grupe koje ne pripadaju tim ISIL-u, kao i zbog civilnih žrtava.

Mardini je upozorio da su skorašnje kopnene vojne operacije snaga sirijske Vlade protiv antirežimskih grupa, uz podršku ruske avijacije, dovele do povećanja broja raseljenih, naročito u Hami i Homsu.

Erdogan: Novi val izbjeglica

Postoje jake indicije da je novi val migracija počeo nakon pojačanih napada na sirijski grad Haep, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

On je ponovio apel da se obuči i opremi više sirijskih pobunjenika i da se u toj zemlji oformi bezbjedna zona, u kojoj bi raseljeni civili našli utočište, što je njegov davnašnji plan, koji nije nailazio na podršku turskih zapadnih saveznika, prenosi Reuters.

“Ukoliko bi se to učinilo, mislim da bi bile zaustavljene migracije iz Sirije i da bi se i izbjeglice koje su trenutno kod nas mogle vratiti”, istakao je Erdogan, aludirajući na više od dva miliona sirijskih izbeglica koje su našle utočište u Turskoj.

NA ISIL 22 UDARA

Koalicija na čelu sa SAD-om koja se bori protiv pripadnika ISIL-a izvela je u četvrtak 22 zračna udara u Siriji i Iraku, navodi se u saopćenju kombinirane zajedničke grupe koja vodi operaciju.
U 14 zračnih udara blizu šest iračkih gradova pogođeno je nekoliko minobacača, borbenih položaja, vozila, bunkera i zgrada.
U osam zračnih udara u Siriji je, između ostalog, pogođena glavna benzinska stanica ISIL-a, objavljeno je u saopćenju.

RIJAD: ASSAD MORA OTIĆI

Ruske akcije u Siriji samo još više raspiruju rat, koji se može okončati jedino bezuvjetnim odlaskom sa vlasti Assada, izjavio je u četvrtak saudijski ministar vanjskih poslova Abdel al-Jubeir uoči sastanka s kolegama iz SAD-a, Rusije i Turske.
“Vjerujemo da je miješanje Rusije u Siriju vrlo opasno, jer dodatno pojačava sukob”, kazao je on novinarima u Beču, dodavši da je Saudijska Arabija to Rusiji jasno dala do znanja.
Na pitanje bi li Assad mogao igrati ulogu u nekoj sirijskoj prelaznoj vladi, Jubeir je odgovorio da bi “jedina njegova uloga bila da napusti Siriju”.

(Agencije)

Share This Article