Cionisti uhapsili vođu Hamasa na Zapadnoj obali

sanel
By sanel

Visokopozicionirani čelnik Hamasa Hassan Yusef uhapšen tokom noći nedaleko od Ramallaha, navodi izraelska vojska.

Izraelske snage sigurnosti uhapsile su Hassana Yusefa, jednog od čelnih ljudi pokreta Hamas u okupiranoj Zapadnoj obali. Hapšenje se desilo tokom noćne racije nedaleko od Ramallaha, saopćila je izraelska vojska.

„Vojne snage i pripadnici Shin Beta (unutrašnje sigurnosne službe) tokom noći su uhapsile Hassana Yusefa, lidera Hamasa, u Beituniji, jugozapadno od Ramallaha“, navodi se u današnjem vojnom saopćenju.

Yusefa su izraelske snage ranije hapsile u nekoliko navrata.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kritizirale su izraelske mjere u vrijeme kada Vlada Izraela nastavlja sa napadima na Palestince, od kojih su mnogi izraelski građani, u vrijeme nemira širom okupiranih palestinskih teritorija i Izraela.

U ponedjeljak je policija uhapsila osam aktivista zbog njihovog učešća u protestima prošle sedmice u Umm al-Fahmu, palestinskom gradu na sjeveru Izraela, javljaju lokalni mediji.

Protesti širom Izraela

Tokom jedne sedmice, izraelska policija je uhapsila više od 100 demonstranata i aktivista tokom protesta u palestinskim područjima, navodi Adalah, pravni centar za Palestince u Izraelu sa sjedištem u Haifi.

Nadim Nashif, direktor grupe za zaštitu palestinske omladine Baladna (također sa sjedištem u Haifi), kazao je kako je Izrael pokrenuo „oštre mjere kažnjavanja“.

„Kao što se dešavalo tokom druge Intifade, Izrael želi da budemo prestrašeni, ušutkani i da ne učestvujemo. No, mi učestvujemo u velikoj količini“, kazao je za Al Jazeeru.

Od početka mjeseca, protesti su održavani u Nazarethu, Haifi, Acreu, Sakhninu, Tamri i Arrabehu, kao i u drugim palestinskim zajednicama u Izraelu.

„Ustanak se vidi svuda“, navodi Nashif.

(Agencije)

Share This Article