Kuba: Naši vojnici ne brane Asada u Siriji

sanel
By sanel

Kubanska vlada oštro je negirala “neodgovorne i neosnovane” navode da su snage kubanske vojske poslate u Siriju da podrže predsjednika Bašara Asada.
Zvaničnik kubanskog Ministarstva spoljnih poslova Herardo Penalver “kategorički negira i odbija neodgovorne i neosnovane informacije o navodnom prisustvu kubanske vojske u Siriji”, navodi se u sinoć objavljenom saopštenju, a prenio je Rojters.

Institut za kubanske i kubansko-američke studije Univerziteta u Majamiju je u utorak objavio, prema sopstvenom priznanju, nepotvrđeni izveštaj neutvrđenog izvora o tome da su kubanske trupe primijećene u Siriji, “gdje podržavaju sirijskog diktatora Asada i rusko angažovanje u toj zemlji”.

Tu informaciju je u srijedu objavila američka televizija “Foks NJuz”, citirajući jednog neimenovanog američkog zvaničnika “koji je tu informaciju potvrdio”.

Portparol Bijele kuće DŽoš Ernest je sljedećeg dana izjavio da američka vlada nije vidjela nikakav dokaz da su pomenute informacije istinite.

Kuba je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka slala svoje snage u Afriku radi podrške ljevičarskim vladama u Angoli i Etiopiji, ali već dugo ne učestvuje u vojnim akcijama u inostranstvu.

(Tanjug)

Share This Article