Orban: Islam ne pripada Evropi, u nju je došao nepozvan

sanel
By sanel

Mađarski premijer Victor Orban rekao je da “islam nikada nije bio dio Evrope”, čime je branio svoj stav protiv izbjeglica među kojima većinu čine muslimani.

Govoreći o rekordnom prilivu migranata u intervjuu koji je danas djelimično objavio njemački nedjeljnik “Fokus”, on je primjetio da je “jezik evropske elite ideološki i dogmatski”, prenosi AFP.

“Islam nikada nije bio dio Evrope, već je došao kod nas”, istakao je Orban u intervjuu, koji će sutra biti objavljen u integralnom izdanju.

On je priznao da turski migranti u Njemačkoj, kojih je od 1960-ih u tu zemlju stiglo na desetine hiljada u potrazi za poslom, sada “pripadaju njemačkoj istoriji, te stoga i Evropi”.

„Međutim, u duhovnom smislu, islam nikada nije bio dio Evrope. To su pravila nekog drugog svijeta”, naglasio je mađarski premijer.

On je, takođe, kritikovao Francusku i Njemačku zbog toga što odbijaju da podrže “bilo kakve sumnje” u pogledu multikulturalnog društva.

“Mi u Mađarskoj odlučujemo šta želimo ili ne želimo. Ovo ne želimo”, istakao je Orban.

Skoro 600.000 migranata i izbjeglica je od početka godine stiglo u Evropu, a mnogi od njih hrle ka Nemačkoj i Švedskoj, podsjeća francuska agencija.

Orban u intervjuu nemačkom listu ukazuje da većinu tražilaca azila koji stižu Evropu, zapravo, čine ekonomski migranti i upozorava da “nemaju svi pravo da žive u Nemačkoj ili Mađarskoj”.

Suočena sa historijskim naletom migranata i izbeglica, Mađarska je u septembru zatvorila granicu sa Srbijom, a juče je objavila da je završila i izgradnju ograde duž granice sa Hrvatskom.

Ograde koje podiže i način na koji Mađarska tretira migrante i izbjeglice nailaze na oštre kritike koje je, između ostalih, Budimpešti uputio i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, podseća Frans pres.

(Vijesti.ba)

Share This Article