Izraelski vojnici na ulicama, blokiran Istočni Jerusalem

sanel
By sanel

Izraelska vlada je naredila raspoređivanje stotina vojnika u gradove širom zemlje kako bi pomogli policiji u borbi protiv sve češćih napada noževima.

Vojska je rasporedila šest bataljona vojnika u srijedu u gradskim zonama zemlje, dvije sedmice od kad su nove tenzije između Palestinaca i Izraelaca prerasle u nasilje.

Ovaj potez je prva implementacija mjera koje je usvojilo izraelsko ministarstvo sigurnosti kako bi se izborili sa nizom palestinskih napada vatrenim i hladnim oružjem na izraelske civile i vojnike.

Članovi ministarstva su se sastali sinoć i objavili detalje novih mjera rano u srijedu ujutro.

Odobrene mjere uključuju dozvolu policiji da blokiraju dijelove grada u kojim bi moglo doći do nemira, prema procjenama snaga sigurnosti.

Govoreći o raspoređivanju vojnika, novinar Al Jazeere Mike Hanna je javio iz Zapadnog Jerusalema da Izrael nikada nije zvanično pokrenuo proces raspoređivanja vojnik na domaćem tlu.

“Ovo je potez koji je na više načina bez presedana, da se zaista rasporede izraelski vojnici na ulice zajedno sa policijom”, javio je Hanna.

“Ovo je društvo sa obaveznim vojnim rokom, narod je navikao da viđa ljude u uniformama sa oružjem u rukama kako hodaju ulicama. Međutim, formalna priroda ovog poteza, činjenica da je vlada zvanično zatražila od izraelske vojske da rasporede bataljone vojnika će biti veliki udar na psihu Izraelaca”.

Nove mjere

Izraelsko ministarstvo sigurnosti ranije je odobrilo niz novih mjera namijenjenih na borbu protiv rastućeg izraelsko-palestinskog nasilja nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao da će poduzeti “agresivne korake” kako bi spriječio daljnje sukobe.

“Ministarstvo sigurnosti je odlučilo da usvoji nekoliko mjera za borbu protiv terorizma, prije svega da ovlasti policiju da blokira ili da uvede policijski sat u dijelovima Jerusalema u slučaju nemira ili poticanja na nasilje”, navedeno je u saopćenju ministarstva objavljeno rano u srijedu ujutro.

Druge mjere uključuju raspoređivanje izraelskih snaga sigurnosti u vozila javnog saobraćaja u Jerusalemu, korištenje vojnih snaga za pojačanje izraelske policije i “uništavanje domova terorista” i oduzimanja stalne boravišne dozvole.

Nasilni sukobi su učestali nakon što su izraelske snage sigurnosti počele provoditi akcije protiv palestinskih vjernika u kompleksu džamije Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu prošlog mjeseca.

Netanyahu je u utorak navečer kazao da “svako ko podigne ruku da nas povrijedi će žestoko platiti. Nećemo oklijevati da koristimo svaku mjeru na raspolaganju kako bi vratili mir u gradovima Izraela”.

Novo nasilje

Mjere ministarstva sigurnosti su uslijedile nakon novog dana nasilja u utorak.

Palestinac je ubijen u sukobima sa izraelskim snagama sigurnosti u Betlehemu, gradu na Zapadnoj obali, što je posljednji u nizu takvih incidenata u gotovo dvije sedmice nasilja.

Smrt Moataza Zawahre (28) iz izbjegličkog kampa u Betlehemu je broj ubijenih Palestinaca popela na 30, naveli su palestinski zvaničnici.

Ranije u utorak su tri Izraelca ubijena u dva napada u Jerusalemu, povećavši broj ubijenih Izraelaca na sedam od početka rasta nasilja početkom mjeseca.

“Sve više vlada osjećaj da nijedno mjesto nije sigurno”, javio je iz Zapadnog Jerusalema Mike Hanna, novinar Al Jazeere.

Val nasilja je uzrokovan palestinskim bijesom zbog povećanog broja jevrejskih posjeta kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Nemiri su počeli prošlog mjeseca sukobima u jerusalemskom najosjetljivijem svetom mjestu i brzo su se proširili širom Izraela i u Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Strah od ustanka

Napadi noževima su izazvali zabrinutost od novog palestinskog ustanka i iako su palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i izraelski premijer Netanyahu pozvali na mir, nasilje ne pokazuje znake smirivanja.

Frustracije su se prelile u nasilje dok Izrael nastavlja da gradi jevrejska nasilja na Zapadnoj obali, u suprotnosti sa međunarodnim zakonom.

Najmanje 1.990 Palestinaca je povrijeđeno, navodi ministarstvo zdravlja Palestinske samouprave, a organizacije za zaštitu prava optužuju izraelske snage za korištenje prekomjerene sile.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država John Kerry je u utorak saopćio da će “uskoro” otputovati na Bliski istok kako bi pokušao da pomakne situaciju “od ovog ponora”.

Kerry je rekao da bi cilj SAD-a za regiju, rješenje o dvije države, “mogao biti oduzet svakome” ako se nasilje u regiji otme kontroli.

(Agencije)

Share This Article