AI optužio sirijske Kurde za ratne zločine

sanel
By sanel

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) optužila je kurdske snage u Siriji da su nasilnim raseljavanjem i uništavanjem kuća na sjeveru i sjeveroistoku zemlje počinili ratne zločine.

Jedna misija AI-ja je utvrdila da je Autonomna administracija, koju predvode sirijski Kurdi, u četrnaest gradova i sela u tim dijelovima Sirije prisilno raseljavala ljude i uništavala im domove i da ti zločini dosežu dimenziju ratnih zločina.

“Namjerno uništavajući kuće civila, u nekim slučajevima paleći čitava sela, raseljavajući njihove žitelje bez ikakvog opravdanog vojnog osnova, Autonomna administracija je zloupotrijebila svoju vlast i prekršila međunarodni zakon”, rekla je savjetnica AI-ja za krize Lama Fakih, a prenio AFP.

Nakon što su se sirijski vojnici 2012. godine povukli iz oblasti naseljene pretežno Kurdima, kurdska administracija je iskoristila taj moment i preuzela vlast, prenosi Tanjug.

Njene snage sigurnosti su se u tim oblastima, navodi agencija, borile protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant.

Izgovor za uništavanja

Međutim, stanovnici provincije Raqqa na sjeveru i Haseka na sjeveroistoku zemlje, rekli su za Amnesty da su kurdske snage koristile borbu protiv ISIL-a kao izgovor da provedu masovna uništavanja.

Ta uništavanja su se dogodila, otkrili su predstavnici AI-ja, ne kao rezultat borbi, već su bila dio “namjerne, koordinirane kampanje kolektivnog kažnjavanja civila u selima koje je prethodno zauzelo ISIL, ili gdje je mala manjina bila osumnjičena da podržava ISL”.

Amnesty je saopćio da su satelitski snimci pokazali da je selo Huseinija uništeno skoro 94 posto u periodu između juna 2014. i juna 2015. godine.

Fakih je rekla da “Autonomna administracija mora odmah da prestane sa nezakonitim uništavanjem civilnih objekata, nadoknadi štetu svim civilima čije su kuće nezakonito uništene, prekine sa nezakonitim prinudnim raseljavanjem i omogući civilima da se vrate i izgrade kuće”.

(AJ Balkans)

Share This Article