Kurdski pobunjenici suspendiraju svoje operacije

sanel
By sanel

Dok su pojačali prije tri mjeseca napade na turske snage sigurnosti, pobunjenici Radničke stranke Kurdistana (PKK) su najavili suspenziju svojih operacija tri sedmice prije parlamentarnih izbora.
-Uzimajući u obzir pozive iz Turske i inozemstva, naš pokret je proglasio period neaktivnosti za naše snage, osim ako budu napadnute naše snage gerile – napisala je Unija zajednica Kurdistana (KCK), krovna organizacija kurdskog pobunjeničkog pokreta, prenose francuske novine Le Point.

– U ovom periodu naše snage gerile neće izvoditi predviđene aktivnosti i nikakve druge aktivnosti osim onih namijenjenih za zaštitu njihove aktuelne situacije i neće raditi ništa što bi moglo ometati poštene izbore – dodao je KCK u deklaraciji objavljenoj na svojoj internetskoj stranici.

Dokument pokreta ne spominje napad koji je u subotu ujutro pogodio demonstrante koji su trebali učestvovati na skupu za mir u blizini željezničke stanice u Ankari, kada je poginulo najmanje 86 i povrijeđeno 126 ljudi.

Od kraja jula, PKK je nastavio s kampanjom napada na turske snage sigurnosti na jugoistoku većinski kurdskom u Turskoj, ubivši više od 150 policajaca i vojnika.

Turska vojska je sa svoje strane pojačala operacije represije protiv pobunjenika, posebno bombardujući pozadinske baze na sjeveru Iraka.

Ovi sukobi su okončali mirovni proces koji je započela 2012. godine vlada u Ankari s pobunjenicima.

U razgovoru koji je dao u skrovištu u Iraku, šef PKK-a Cemil Bayik je najavio “inicijativu” da pomogne Demokratskoj stranci naroda (HDP, prokurdskoj) prije prijevremenih parlamentarnih izbora 1. novembra.

– Mi smo spremni na prekid vatre već sada – rekao je Bayik.

Na parlamentarnim izborima od 7. juna, HDP je odnio 13 posto glasova i 80 poslaničkih mjesta i tako doprinio da stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana izgubi apsolutnu većinu koju je držao trinaest godina.

(FENA)

Share This Article