Egipatski mediji ljuti zbog sastanka el-Karadavija sa saudijskim ambasadorom

sanel
By sanel

Egipatski mediji su ljutito reagovali na vijest da se šejh dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Svjetske unije muslimanskih učenjaka, susreo sa saudijskim ambasadorom u Kataru.
El-Karadavi je posjetio saudijskog ambasadora u Kataru, Abdullaha el-Ajfana, kako bi mu čestitao Nacionalni dan Saudijske Arabije. Fotografija šejha el-Karadavija sa ambasadorom, ministrom vanjskih poslova Katara i drugih zvaničnika se proširila društvenim mrežama.
Jedan od korisnika koji je objavio fotografiju na društvenim mrežama je i poznati saudijski publicista Džemal Hašugdži, koji je napisao: “Šejh Jusuf el-Karadavi čestita saudijskom ambasadoru u Dohi Abdullahu el-Ajfanu saudijski Nacionalni dan u ambasadi”.

Dok je britanski Telegraph napisao: “Postoji nekakva vrsta sunitskog saveza u regiji između Saudijske Arabije, Katara i Muslimanske braće”, uz napomenu da je do nedavno postojala napetost između njih.
List je kazao da je Saudijska Arabija, do početka ove godine, bila jedna od vodećih snaga protiv Muslimanske braće i političkog islama kojeg podupire Katar, ali novo zbližavanje pokazuje novi savez protiv Irana i njegovih agenata poput Assadovog režima.
U junu, Reuters je rekao da saudijski kralj Selman nastoji formirati novi sunnitski blok kako bi se suočio sa Iranom i IDIŠ-om, ističući da sve sunitske države u regionu stavljaju po strani svoje razlike i koncentriraju se na probleme u regiji uključujući širenje Iranskog utjecaja i IDIŠ.

Susret šejha el-Karadavija sa saudijskim ambasadorom nauljutio je veliki broj egipatskih zvaničnika i novinara.
Lamis el-Hadidi, TV voditeljka, je kritikovala posjetu kazavši: “Zapravo, nemam pojašnjenje posjete. Ne znam da li je to lični stav ili odražava saudijsku promjenu u politici prema državi Egipat”.
Ona tvrdi da je šejh el-Karadavi poticao narod protiv Egipta, Saudijske Arabije i UAE. “On je verbalno napao sve zvaničnike Saudijske Arabije i zemalja Zaljeva”, kaže ona dodajući da je Reuters opisao ovaj incident kao početak saudijske promjene prema Muslimanskoj braći.
Koptski aktivist Michael Munir je objavio na Twitteru: “Pozivanje el-Karadavija da prisustvuje Nacionalnom saudijskom danu u Dohi je novi pokazatelj saudijskog približavanja Muslimanskoj braći i to je na štetu Egipta i njegovih šehida”.

Dok aktivista za ljudska prava Hajsam ebu Halil kaže da Saudija priznaje el-Karadavijevu sposobnost da mobilizira sunnite protiv šiitske ‘opasnosti’. On kaže da je ovo može dovesti do napetosti u odnosima između Saudije i Egipta.
Govoreći za RSSD, ebu Halil je kazao: “Saudija se slobodno kreće jer plaćaju rižu i zna vrlo dobro kako da kontroliše egipatski režim”, aludirajući na raniju izjavu predsjednika Egipta, Abdulfettaha es-Sisija, da Saudija ima ‘para kao riže’.

(IslamBosna.ba)

Share This Article