Izrael pokrenuo opsežne racije

sanel
By sanel

Izraelske snage pokrenule su opsežne akcije racije u srijedu ujutro u gradovima Zapadne obale, izvijestio je reporter Al Jazeere.

U međuvremenu, izraelski mediji javljaju da je u noći sa utorka na srijedu održan sastanak palestinskih i izraelskih sigurnosnih zvaničnika kako bi se prekinula eskalacija sukoba na Zapadnoj obali i Jerusalemu.

U racijama su pretreseni deseci stanova i više osoba je uhapšeno, javio je reporter Awad Rajoub, nakon što je u nekoliko gradova Zapadne obale i Jerusalemu došlo do sukoba između izraelskih snaga i Palestinaca.

Organizacija Crveni polumjesec saopćila je da je blizu 200 Palestinaca povrijeđeno u sukobima sa izraelskim snagama sigurnosti u utorak. Navodi se da je stanje dvojice ranjenika koji su pogođeni bojevim mecima ozbiljno.

Poziv na istragu

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je ranije Izrael da istraži smrt četiri Palestinca, uključujući 13-godišnjeg dječaka, u nedavnim sukobima između palestinskih demonstranata i izraelskih snaga.

Hiljade Palestinaca okupile su se na dženazi 13-godišnjeg dječaka koji je ubijen u ponedjeljak.

Ban je rekao da bi Izrael trebalo da sprovede “brzu i transparentnu istragu” ubistava i da razmotri da li je izraelska upotreba sile bila proporcionalna. On je rekao da je duboko alarmiran nedavnim događajima, javio je Associated Press.

Izraelska armija je u međuvremenu rekla da pomno istražuje smrt trinaestogodišnjaka i da su preliminarni rezultati pokazali da je dječak ubijen greškom, kada je ciljana jedna odrasla osoba pored njega tokom nasilnih demonstracija kraj Betlehema na Zapadnoj obali u ponedjeljak, prenijeli su izraelski mediji.

Ban je također kritizirao rušenje kuća u kojima su živjela dvojica Palestinaca u istočnom Jerusalimu, a koji su ubili su Izraelce u napadima prošle godine.

Kuće Ghassana Abu Jamala i Muhammada Jaabisa sravnjene su sa zemljom u utorak, a Ban je ocijenio da će ta mjera samo još više rasplamsati napetost.

(AJB)

Share This Article