Abbas ne želi ‘eskalaciju’ sukoba s Izraelom

sanel
By sanel

Palestrinski predsjednik Mahmud Abbas je rekao u utorak da ne želi “eskalaciju ” sukoba s Izraelom, ispoljavajući najjasnije već nekoliko dana svoje pozicioniranje naspram porasta tenzija.
– Mi ne želimo vojnu i sigurnosnu eskalaciju s Izraelom, kažemo našim snagama sigurnosti, našim političkim pokretima da ne želimo eskalaciju, ali se želimo zaštititi – rekao je na sastanku palestinske uprave, prema govoru koji je objavila državna agencija Wafa.

– Mi želimo doći do političkog rješenja mirnim putem i ni na koji drugi način – rekao je on oštro spomenuvši strari izraelsko-palestinski sukob.

On je pozvao Izrael da poštuje sporazume potpisane između dvije strane, nakon što je prošle sedmice rekao da nije više vezan njima.

Od četvrtka navečer, četiri Izraelca su poginula u napadima, a navodni palestinski napadači su ubijeni. Poginula su i dva Palestinca u ovim sukobima s izraelskom vojskom. Ovo izbijanje nasilja je izazvalo zabrinutost u inozemstvu, nekoliko glavnih gradova je pozvalo na uzdržanost.

(FENA)

Share This Article