Abas pozvao osnivača Izraela – UN da zaustavi divljanja židova

sanel
By sanel

Tinejdžer je ubijen, a više od 200 Palestinaca je povrijeđeno u sukobima sa izraelskim snagama i naseljenicima.

Jedan tinejdžer je ubijen, a više od 200 Palestinaca je povrijeđeno u sukobima sa izraelskim snagama i naseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sukobi su izbili nakon što je Izrael zabranio Palestincima da ulaze u stari grad, osim ako tamo ne stanuju, rade ili se školuju, što je Hamas ocijenio kao “fašistički i nelegalan” potez.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio je od generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona da ubrza međunarodnu zaštitu za Palestince, nakon eskalacije sukoba na Zapadnoj obali.

Palestinska novinska agencija Wafa izvijestila je da je Abbas u telefonskom razgovoru zatražio od Bana da djeluje “prije nego što stvari izmaknu kontroli”.

Wafa dodaje da su Abbas i Ban raspravljali o “najnovijim događajima i eskalaciji sukoba na palestinskim teritorijama, posebno provokacijama naseljenika kod džamije Al-Aqsa, blokiranje saobraćajnica i racija palestinskih sela, koje oni provode pod zaštitom izraelske vojske. “

Ban je rekao da će pozvati izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da zaustavi eskalaciju naseljenika.

Izraelske snage koristile su bojevu municiju i gumene metke protiv palestinskih demonstranata tokom sukoba u nedjelju, saopćio je palestinski Crveni križ.

Huthaifa Suleiman, 18-godišnji Palestinac kojeg su tokom protesta upucale izraelske snage zbog bacanja zapaljivih bombi, kasnije je preminuo od posljedica ranjavanja.

Crveni križ je saopćio da je povrijeđeno više od 400 ljudi, uključujući 150 osoba koje su imale rane od metka.

Zabrana ulaska u Jerusalem

Sukobi su izbili širom Zapadne obale između palestinske omladine i izraelskih sigurnosnih snaga, a u sukobima su učestvovali i jevrejski naseljenici.

Sukobi su izbili nakon napada nožem u jerusalemskom starom gradu, u kome su nožem ubijena dvojica Izraelaca i dvoje ljudi je ranjeno, uključujući dvogodišnje dijete.

Izraelski policajci su potom ubili mladog palestinskog napadača.

Sukobi su izbili  na kontrolnim punktovima  na Zapadnoj obali i u izbjegličkim logorima, kao i u jerusalemskom starom gradu i u kvartu Isavija, navodi izraelski list Haaretz.

Policija je blokirala ulaz u taj kvart, u kome je živio Fadi Alon (19) koji je u nedjelju ujutro napao izraelskog tinejdžera. Alona su policajci ubili poslije tog napada, ali Palestinci sumnjaju u izraelske izvještaje da je on ikoga napao.

Osuda nasilja

Izraelska televizija je prikazala video snimak na kome se navodno vidi da ga je napala grupa Jevreja i pozvala policiju da puca bez razloga.

Napetost je dodatno povećanja izraelskim vojnim akcijama.

Glasnogovornik palestinskih službi sigurnosti Adnan al-Damiri osudio je porast nasilja židovskih doseljenika.

“Ta eskalacija nasilja doseljenika očito se vodi pod zaštitom Izraelske vlade”, rekao je.

Suočeni s mogućnošću novih sukoba u ponedjeljak će se sastati dužnosnici palestinskih službi sigurnosti s premijerom Ramijem Hamdalahom i predsjednikom Mahmoudom Abbasom, dodao je.

(Agencije)

Share This Article