Talibani: Ponovo smo zauzeli Kunduz

sanel
By sanel

Talibani su navodno povratili kontrolu nad Kunduzom, gradom na sjeveru Afganistana, nakon nekoliko dana žestokih borbi protiv afganistanskih snaga podržanih američkim zračnim udarima, saznaje Al Jazeera.

Ranije u nedjelju su državne snage, koje pokušavaju da povrate kontrolu nad gradom, saopćile da su ostvarilie napredak, ali se čini da je on bio kratkotrajan.

Al Jazeerin novinar Qais Azimy javlja iz Puli Khumrija, grada južno od Kunduza, da su talibani oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu pokrenuli protunapade te natjerali državne snage na povlačenje iz područja u kojim su ranije napredovali.

“Ovdje je veoma krhka situacija. Afganistanski zvaničnici snaga sigurnosti nam kažu da trpe zbog nedostatka vodstva i koordinacije”, javio je novinar Al Jazeere.

Čak i uz raspoređivanje 7.000 vojnika, vlasti još nisu u stanju da povrate kontrolu nad strateškim gradom, javlja Azimy.

U velikom udarcu za Vladu predsjednika Ashrafa Ghanija, talibani su u ponedjeljak pokrenuli napade i zauzeli Kunduz.

“Kažu nam da se kreću polako, jer tvrde da se talibanski borci kriju u stambenim područjima. Kažu da žele da izbjegnu civilne žrtve, tako da pretražuju svaki dom”.

Stanovnik Kunduza, koji je upravo pobjegao u grad Puli Khumri, također je Al Jazeeri potvrdio da su talibani zauzeli domove civila te da ne dozvoljavaju stanovnicima da odu.

(AJB)

Share This Article