Novi muslimani na prostoru Evrope nisu prijetnja nego jačanje zajednice

sanel
By sanel

Zamjenik predsjednika Evropske komisije Frans Timmermans istakao je kako muslimani već duži period žive na prostoru Evrope i dodao da “novi muslimani koji dolaze u Evropu nisu prijetnja zajednici, već da je oni čine jačom”.
Govoreći na konferenciji za medije na kojoj je iznio teme koje su se obrađivale na seminaru Evropske komisije “Tolerancija i poštovanje – Islam u Evropi i borba protiv antisemitizma”, Timmermans je kazao kako se “treba osloboditi straha od muslimana”. On je dodao kako je u posljednjih nekoliko godina primjetan rast antisemitizma i islamofobije.

“Svaka zajednica bi se u Evropi trebala osjećati ‘kao kod kuće’ i na sigurnom”, kazao je Timmermans i istakao da je neprihvatljivo maltretiranje pokrivenih muslimanki u Evropi.

Naime, on smatra kako Evropska zajednica trenutno prolazi kroz težak period i smatra da “kriza potiskuje vrijednosti na kojima je osnovana Evropska unija”.

Timmermans je dodao kako je dio ljudske prirode da se boji nepoznatog i drugačijeg.

“Nisam iznenađen ovim strahovima. Zadatak nas političara i lidera je pomaganje u prevazilaženju ovih strahova i formiranje jedne sigurne zajednice”, kazao je Timmermans.

On je, vezano za izbjegličku krizu koja se dešava na prostorima Evrope, kazao kako je 60 miliona ljudi širom svijeta u izbjeglištvu.

“Evropa nema kapacitete za prihvatanje svih izbjeglica na svijetu. Ali svi zahtjevi za azilom u Evropi, bit će analizirani. Ne možete osobama koje bježe od rata reći da ih ne prihvatate”, kazao je Timmermans.

(AA)

Share This Article