Borbe za Kunduz, pada moral Afganistanaca

sanel
By sanel

Žestoke borbe unutar Kunduza, ključnog grada na sjeveru Afganistana, nastavile su se treći dan u nizu u srijedu, kada su se sukobile državne snage, podržane američkim zračnim udarima, s talibanskim pobunjenicima, koji su prethodno došli do najvećeg uspjeha u proteklih 14 godina rata.

Talibanski borci su zauzeli Kunduz nakon drskog napada na grad u ponedjeljak, što je najveći poraz afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija od kada je preuzeo vlast prije godinu dana i najveći napad od kad je većina stranih vojnika napustila zemlju krajem prošle godine.

Kunduz je zadnji veliki grad koji je pao kada su afganistanske snage, podržane Sjedinjenim Američkim Državama, svrgnule talibansku oblast krajem 2001. godine, nekoliko sedmica nakon napada na SAD 11. septembra, za koje su Amerikanci kazali da ih je isplanirao lider Al-Kaide Osama bin Laden dok se skrivao u Afganistanu.

Kunduz je, također, postao prvi veliki grad kojeg su od tada zauzeli pobunjenici.

‘Mi se samo branimo’

Gotovo 5.000 afganistanskih vojnika se okupilo na aerodromu u Kunduzu rano u srijedu, nakon borbi koje su trajale do kasno u noć, rekao je oficir snaga sigurnosti.

Talibanski borci su natjerani na povlačenje uz pomoć drugog američkog zračnog napada.

Međutim, moral afganistanskih snaga je u padu nakon dva dana neprestanih borbi u gradu, izjavio je provincijski zvaničnik.

“Još imamo dovoljno snaga da savladamo talibane, ali nažalost, nema volje i odlučnosti za borbu”, rekao je Mohammad Zahir Niazi, čelnik Chardara, provincije u Kunduzu.

“Mi se samo branimo.”

Stotine afganistanskih snaga poslanih da pojačaju umorne suborce zapeli su u susjednoj provinciji Baghlan, gdje su talibanski borci blokirali ceste velikim kamenjem i vrećama s pijeskom, kazao je viši oficir afganistanskih snaga sigurnosti.

“Vojnici se bore da dođu do Kunduza”, rekao je on.

Aerodrom zauzeli ‘slučajno’

Zapovjednik talibana je priznao da njegovi borci nisu uspjeli zadržati kontrolu nad aerodromom, ali da snage pobunjenika i dalje kontroliraju grad.

“Mi smo, ustvari, htjeli zauzeti aerodrom i organizirati veliki napad prošle noći”, kazao je talibanski zapovjednik blizak muli Akhtaru Mansouru, novom glavnom zapovjedniku talibana.

“Nismo uspjeli zauzeti aerodrom, ali smo zauzeli dijelove grada u blizini”, rekao je on.

Glasnogovornik načelnika policije Kunduza, Sayed Sarwar Hussaini rekao je da su afganistanske snage povratile kontrolu nad sjedištem policijske stanice u Kunduzu kasno u utorak navečer.

“Stotine talibana je ubijeno, a njihova mrtva tijela su na ulicama. Trenutno se odvijaju žestoke borbe u gradu”, kazao je on u telefonskoj izjavi za Reuters.

Afganistanska obavještajna agencija je u saopćenju objavljenom kasno u utorak navela da je u zračnom napadu ubijen Mawlawi Salam, talibanski guverner u sjeni provincije Kunduz, te 15 drugih talibana na periferiji aerodroma.

Ovu vijest nije moguće nezavisno provjeriti, a izvor iz redova talibana je negirao Salamovu smrt.

Afganistanske snage sigurnosti su imale velikih problema da zaustave dugotrajnu pobunu od kad se većina stranih snaga povukla iz zemlje krajem prošle godine.

Talibani ukrali tenk

Zauzimanje Kunduza, čak i ako ono bude kratkotrajno, predstavlja najveći uspjeh pobunjenika od svrgavanja talibana.

Američka vojska je izvela dva zračna udara na Kunduz od početka sukoba u ponedjeljak.

Američki zvaničnik, uz uvjet anonimnosti, rekao je da je jedan zračni napad izveden kako bi se zaštitile koalicijske snage nakon što su talibanski borci ukrali tenk i krenuli ka aerodromu.

Čak i ako se pokaže u konačnici kao neuspješnom, bitka za Kunduz bi mogla dati novi podstrek pobunjenicima, koji su djelovali podijeljeni prije samo dva mjeseca, kada je potvrđeno da je njihov osnivač mula Mohammad Omar umro prije dvije godine.

Talibani su saopćili da je jedan od razloga napada na Kunduz da se dokaže da je grupa složna nakon što je imenovanje Mansoura u julu naljutilo mnoge ključne pobunjenike.

(Agencije)

Share This Article