CNN: Da li je Putin zasjenio Obamu?

sanel
By sanel

U tekstu pod naslovom “Da li je Putin upravo zasjenio Obamu”, CNN piše da je prvo pojavljivanje Putina u New Yorku, nakon cijelih deset godina, bacilo Obamu u defanzivu.
“Putin je predložio pobunu protiv globalne dominacije SAD-a i pokazao namjeru da od SAD-a preuzme kontrolu nad koalicijom koja se bori protiv Islamske države”, navodi se u tekstu.

Dodaje se da Putin nije bio jedini državnik koji je “izazvao SAD” na godišnjem sastanku u UN, mestu na kojem, uglavnom, američki predsjednici vode glavnu riječ.

“Govori predsjednika Kine Sija Đinpinga i iranskog predsednika Hasana Rohanija na 70. godišnjici UN natjerali Obamu ne samo da brani zaostavštinu svoje vanjske politike, koju već napadaju republikanci u SAD-u, već i čitav koncept svjetskog poretka koji je baziran na 70 godina dugoj nadmoći SAD-a”, piše CNN.

Ističe se da su i obraćanja predsjednika Kube Raula Kastra i Egipta Abdela Fataha el-Sisija podvukla multipolarne izazove sa kojima se suočava pozicija moći SAD-a.

“Obama je ponudio čvrsta opravdanja svoje politike… ali je izgledao kao da je u defanzivi u odnosu na tvrdnje kritičara da su njegovi potezi ojačali protivnike Amerike”, piše CNN.

Kako se navodi, “najčvršći” izazivač bio je Putin, te je pokušao pronaći rupe u američkoj politici u Ukrajini i Siriji, vjerujući da će tu Obama morati popustiti.

“Putinova poruka u UN-u bila je jednostavna. Intervencije SAD-a i njihov unilateralizam su proizveli suprotan efekat na Bliskom istoku i vrijeme je za nešto novo”, piše CNN.

Putin je u oštrom govoru upitao Zapad, prije svega SAD da li su lideri “svjesni šta su učinili”, nakon čega su on i Obama jasno iskazali suprotne stavove o situaciji u Siriji, da bi iza zatvorenih vrata proveli više od jednog i po sata.

(Avaz)

Share This Article