Putin: Rusija neće slati kopnene trupe u Siriju

sanel
By sanel

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne planira uputiti kopnene trupe u Siriji i da će nastaviti podržavati sirijsku Vladu, ali i oštro kritizirao američku vojnu podršku sirijskim pobunjenicima kao nelegalnu i kontraproduktivnu, javljaju američki mediji.

“Rusija neće učestvovati u bilo kakvim vojnim operacija na teritoriji Sirije, ili u bilo kojoj drugoj državi. Bar za sada, to ne planiramo. Ali, razmatramo intenziviranje našeg rada, kako s predsjednikom Basharom al-Assadom, tako i s našim partnerima u drugim zemljama”, rekao je on u nedjelju navečer u intervjuu američkoj televiziji CBS.

Putin je ocijenio američku podršku pobunjeničkim snagama u Siriji kao nelegalnu i neefikasnu, istakavši da pobunjenici koji prođu obuku SAD-a odlaze da se pridruže grupi Islamska država Irak i Levant s oružjem kojim ih je snabdio Washington.

U intervjuu za američke TV mreže, snimljenom uoči sastanka s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, Putin je rekao da sirijski predsjednik zaslužuje međunarodnu podršku, jer se bori protiv terorističkih organizacija.

(Agencije)

Share This Article