Finska: Demonstranti bacili zapaljivu bombu na azilante

sanel
By sanel

Demonstranti su u četvrtak navečer bacali kamenje i pirotehnička sredstva na autobus pun azilanata koji je pristizaou prihvatni centar u Lahti u južnoj Finskoj, objavili su finski mediji u petak.
Između 30 i 40 demonstranata, od kojih je jedan bio obučen u bijelu haljinu poput onih koji su nosili pripadnici Ku Klux Klana u Sjedinjenim Američkim Državama, je mahalo finskom zastavom i uzvikivalo pogrde.
41019921Pojedini demonstranti su bacali kamenje i pirotehnička sredstva na vozilo u kojem se nalazilo 40 azilanata, uključujući nekoliko male djece, prenosi finska televizija YLE.
U međuvremenu, zapaljiva bomba je bačena na drugi prihvatni centar u Kouvoli, također na jugu Finske, navodi policija. U incidentu niko nije povrijeđen.
“Finska vlada najoštrije osuđuje sinoćne rasističke napade na azilante koji su ušli u zemlju”, stoji u vladinom saopćenju. “Nasilje ili prijetnja nasiljem će uvijek biti osuđeni”.
Premijer Finske, Juha Sipila je ovog mjeseca ponudio da smjesti izbjeglice u svojoj kući, korak koji je naišao na međunarodnu pažnju ali također i kritiku u Finskoj.

“Sipilin plementi gest je poput božićnog poklona trgovcima ljudima i izbjeglicama. Vijesti o otvaranju vrata Finske je poslalo veliki broj mladih ljudi na put prema obećanoj zemlji”, kazao je Mika Niikko, zamjenik anti-imigrantske stranke Finci.

Od početka godine, više od 13.000 tražilaca azila, većinom iz Iraka, došlo je u Finsku, u poređenju sa 3.600 tokom cijele prošle godine.

Posljednjih dana, oko pet stotina izbjeglica prelazilo je dnevno finsku kopnenu granicu u mjestu Tornio, u blizini arktičkog kruga, nakon dugog puta preko Švedske.
Finska vlada je pokrenula nasumične granične provjere i provjere identiteta širom zemlje usred priliva izbjeglica.
Finska je jedina zemlja Evropske unije koja se uzdržala ove sedmice od glasanja oko preseljenja azilanata u zemlje članice. Ona je prihvatila da će primiti dva posto od 120.000 azilanata, ali su naveli da se protive sistemu obaveznih kvota.

(Islambosna.ba)

Share This Article