Afganistan: Talibani ubili deset vojnika

sanel
By sanel

Deset afganistanskih vojnika su na sjeveru zemlje ubili talibanski pobunjenici koji su uspjeli prodrijeti u njihove baze zahvaljujući pomoći ubačenog saučesnika, saznaje se od vlasti.

Incident se dogodio u toku noći u sjevernoj pokrajini Jowzjan, redovno relativno mirnoj, prema Lutfolahu Aziziju, guverneru. Prema njemu, 14 vojnika, od kojih i saučesnici talibana, bili su smješteni u ovoj maloj bazi.

Saučesnik je omogućio pobunjenicima da uđu i “nakon što su ubili četiri vojnika granatom, talibani su zarobili ostale. Oni su pogubili šestoricu, a još trojica su uspjela pobjeći”, prema Aziziju.

Šef pokrajinske policije Fakir Mohamad Jowzjani je ovo potvrdio.

Ovaj novi napad na afganistanske oružane snage se dogodio u trenutku kada je šef talibana mola Ahtar Mansur objavio poruku u kojoj poziva Kabul da protjera sve strane vojnike koji se još nalaze u zemlji, što je 13.000 ljudi, kako bi se zemlja vratila Afganistancima.

Ove trupe, čija se misija sada ograničava na vijeće afganistanske vojske, redovno su meta pobunjenika, kao i njihovih afganistanskih kolega, u ovom sukobu koji traje od pada režima talibana 2001. godine.

(Fena)

Share This Article