Hoće li Islamska zajednica u BiH potpisati ugovor s BiH?

sanel
By sanel

Vijeće ministara BiH na sutrašnjoj sjednici razmatrat će i Nacrt osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, piše bh. novinska agencija Patria.

Ugovor s državom Bosnom i Hercegovinom, kojim se garantuju prava na slobodno izražavanje vjerskih osjećanja njenih pripadnika potpisale su Katolička crkva, odnosno Sveta stolica kao univerzalni autoritet te crkve u aprilu 2006. godine, a Srpska pravoslavna crkva u decembru 2007. godine.

Inače, Vijeće ministara do sada nije razmatralo Nacrt ovog ugovora.

Vijeće ministara BiH zajedno sa Predsjedništvom BiH, treba potvrditi i odobriti ugovor, a Parlament BiH ga usvojiti.

Kako je ranije pisao Dnevni list usaglašeno je da u ugovoru s državnom budu navedene specifičnosti važne za Islamsku zajednicu, odnosno da se u ugovor unesu određena prava za muslimane – na halal hranu u javnom i privatnom sektoru, na pauze i prostor za obavljanje molitve, na odsustvo s posla petkom u vrijeme džume-namaza, na neplaćeno odsustvo s posla najmanje jednom godišnje zbog obavljanja hadždža, na nošenje odjeće koja je usklađena s vjerskim propisima…

Rješavanje ovog pitanja istaknuto je i prilikom susreta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića sa reisu-lulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem u februaru ove godine koji je kazao da “samo tražimo da se uvaže pojedine specifičnosti za muslimane u tom sporazumu”.

Također, Vijeće ministara će razmatrati Nacrt zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH.

(NAP)

Share This Article