Dva ruska aviona sletjela u Siriju

sanel
By sanel

Dva ruska aviona sa humanitarnom pomoći sletjela su u Siriju, izvijestili su sirijski državni mediji u jeku navoda da Moskva jača vojnu podršku svom savezniku Damasku, javlja Tanjug.

Avioni sa gotovo 80 tona humanitarne pomoći sletjeli su na međunarodni aerodrom u provinciji Latakija.

Latakija je uporište sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i tu se nalazi selo iz kojega potiču njegovi preci.

Predstavnik ruskog ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov je saopćio da je avionom “Antonov An-124” dopremljena humanitarna pomoć u vidu osnovnih potrepština i hrane za civile, kao i oprema za podizanje kampa u koji bi bilo smješteno više od hiljadu izbeglica, prenijela je ruska agencija TAS S.

Američka bojazan

Isporuka humanitarne pomoći dolazi u trenutku kada Washington izražava bojazan zbog navodne pojačane vojne podrške Rusije Siriji.

Američki zvaničnici navode da je Rusija u Siriju proteklih sedmica poslala brodove, oklopna vozila i mornaričku pješadiju.

Izvor blizak ruskoj mornarici u petak je Reutersu izjavio da se eskadra od pet ruskih vojnih brodova, opremljena projektilima na navođenje, uputila na vježbe u sirijske teritorijalne vode, pri čemu će možda i ispaljivati projektile, dok je rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je ruska mornarica u Sredozemlju održala više vježbi od maja dosad nego u cijeloj 2014. godini.

Rusija i Sirija su demantirale bilo kakvo gomilanje vojske.

(AJ Balkans)

Share This Article