Damask: Vojska islama zauzela dio najvećeg sirijskog zatvora

sanel
By sanel

Minber.ba – Jedna pro-islamska pobunjenička grupa upala je u najveći zatvor u Siriji u petak, zauzimajući dvije zgrade u kompleksu u blizini Damaska ​​usred žestoke borbe, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

“Vojska islama (Džaiš al-Islaa) ušla je zatvor Adra i zauzela dvije zgrade u ženskom dijelu kompleksa”, rekao je šef Opservatorija Rami Abdel Rahman.

Pobunjenici su pokrenuli ofanzivu u srijeda na kompleks pod kontrolom režima, koji se nalazi u Istočnoj Guti, predgrađu Damaska, zauzimajući jedno brdo prije nego što su zauzeli dio kompleksa, rekao je on za AFP.

“Većina zatvorenika su aktivisti, političke ličnosti i borci za ljudska prava, koji su protive režimu predsjednika Bašara al-Asada,” rekao je Abdel Rahman.

Najmanje 5.000 zatvorenika se drži u tom zatvoru, gotovo dvostruko više od njegovog kapaciteta od oko 3.000 zatvorenika, dodao je on.

Kada je grupa Vojska islama najavila svoju predstojeću ofanzivu sigurnosno osoblje u ženskom odjeljenju je pobjeglo, uzimajući zatočenice sa sobom.

U saopštenju na internetu, Vojska islama je navela da je preuzela kontrolu nad vrhom brda, kao i objekte unutar zatvorskog kompleksa. Video snimak objavljen uz saopštenje pokazuje muškarce dok pucaju iz teškog naoružanja izvan zida od vreća sa pijeskom, dok drugi hodaju među zgradama noseći mitraljeze.

Na snimku se vide i leševi za koje pobunjenici kažu da su pripadnici snaga sigurnosti koji je poginuli pokušavajući braniti zatvor.

Vojska islama je najmoćnija pobunjenička grupa u opozicionom uporištu u Istočnoj Guti, gdje je prisutna i grupa Al-Nusra Front.

(Minber.ba/AFP)

Share This Article