Novi razgovori Kerryja i Lavrova o Siriji

sanel
By sanel

Nova koalicija mogla bi biti uspostavljena u oktobru, izjavio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, u intervjuu za Faktor.ba. Očekuje i da će do kraja godine biti otvoreno 10.000 radnih mjesta, a kada je u pitanju odnos SBB i SDA, vjeruje da postoji “jedno sazrijevanje u smislu da obje strane žele prestanak unutarbošnjačkog konflikta i početak snažnog reformskog zamaha BiH”.
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem o rješavanju konflikta u Siriji, ukazujući na potrebu udruživanja napora u suprotstavljanju naoružanim grupama koje su zauzele veliki dio sirijske teritorije, saopćeno je u Moskvi.
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, u centru pažnje razgovora bio je konflikt u Siriji, čije rješavanje je, kako je navedeno u Ženevskom kominikeu od 30. juna 2012. godine, u uspostavljanju dijaloga sirijske vlade i opozicije.
“Lavrov je ponovo ukazao na potrebu konsolidiranog otpora terorističkim grupama koje su zauzele znatan dio sirijske teritorije i prijete međunarodnoj sigurnosti”, navodi se u saopćenju.
Vojne aktivnosti
Moskva navodi da glavni teret borbe protiv tih grupa nosi regularna sirijska vojska, prenio je Tanjug agenciju TASS.
Saopćeno je i da su Lavrov i Kerry razgovarali o drugim međunarodnim pitanjima i rusko-američkim odnosima.
Razgovor je održan na Kerryjevu inicijativu.
State Department je saopćio da je američki državni sekretar izrazio u razgovoru zabrinutost zbog vijesti o “ruskim vojnim aktivnostima u Siriji”, upozoravajući da bi to – ukoliko je tačno, donijelo još više nasilja a “uopće ne bi bilo od pomoći naporima međunarodne zajednice da okonča konflikt”, prenio je Reuters.
(Agencije)

Share This Article