Gaza: Apel za prihvat Palestinaca iz Sirije

sanel
By sanel

Palestinci su uputili apel Ujedinjenim Narodima (UN) da izvrše pritisak na Izrael kako bi dozvolio palestinskim izbjeglicama iz sirijskog sukoba da dođu na Zapadnu obalu i u Pojas Gaze, istaknuvši da je Izrael “bezobzirno odbacio taj apel”.

“Izraelska nepopustljivost ne može biti prihvaćena, ni opravdana i ne smije biti dozvoljeno da nas spriječi u dovođenju izbjeglica u sigurnost njihove vlastite domovine”, naveo je palestinski veleposlanik u UN-u Riyad Mansour u identičnim pismima koje je poslao Vijeću sigurnosti, Općoj skupštini i glavnom tajniku UN-a.

Nije jasno je li to prvi put da su Palestinci zatražili takvu pomoć, prenose agencije, no takvim potezom bi se umnogome uvećalo stanovništvo na palestinskim teritorijama, što bi moglo utjecati na buduće pregovore o rješenju problema dvije države.

Na palestinskim teritorijama trenutno živi najmanje 4,5 milijuna Palestinaca.

Mansour je rekao kako je najmanje 480.000 izbjeglica ostalo u Siriji, da ih je više od polovice raseljeno iz izbjegličkih logora, a 95 posto njih treba humanitarnu pomoć. Mnogi su u izbjegličkom logoru Yarmouk, nedaleko sirijskog glavnog grada Damaska.

Prijeti im i ISIL

Dužnosnici UN-a su rekli kako nisu mogli doći do logora još od marta. Mjesec kasnije u logor su ušli pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

UN je kasnije potvrdio kako ima nekoliko slučajeva tifusne groznice među ljudima u logoru.

“Umjesto da budu primorane pobjeći u očajanju u susjedne zemlje ili pokušaju opasno putovanje kako bi u potpunosti napustili Bliski istok u potrazi za sigurnošću, stabilnošću i zaradom, palestinskim izbjeglicama bi trebalo dozvoliti da se pridruže svojoj braći i sestrama u svojoj domovini”, napisao je Mansour, a prenosi AP.

Upućujući apel UN-u i međunarodnoj zajednici da podrže napor u dovođenju izbjeglica na palestinske teritorije, upozorio je kako je “stvar humanitarno, moralno i politički hitna”.

Po njegovim riječima, već je najmanje 80.000 palestinskih izbjeglica, kako se procenjuje, pobjeglo iz Sirije, gdje građanski rat traje petu godinu.

Nedavno je i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio da Izrael dopusti palestinskim izbjeglicama koje bježe pred ratom u Siriji da dođu na Zapadnu obalu i u Gazu umjesto da poduzimaju riskantna putovanja u Europu.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice podsjeća kako su palestinski izbjeglički logori u Siriji osnovani 1948. godine, kada je osnovana država Izrael, a Palestinci raseljeni.

(Agencije)

Share This Article