Bugarska zabranila ruskim avionima prelet ka Siriji

sanel
By sanel

Bugarska je odbila zahtjev Rusije da vojnim teretnim avionima prebaci humanitarnu pomoć u Siriju, koristeći bugarski zračni prostor, a razlog su obavještajni podaci zvaničnika u Sofiji koji tvrde da Rusija na taj način namjerava isporučiti oružje Siriji.

Bugarski ministar odbrane Nikolaj Nenshev je izjavio da saznanja bugarske obavještajne službe ukazuju da Rusija pod izgovorom transporta humanitarne pomoću želi u Siriju dostaviti oružje i da je to osnovni razlog zbog čega nisu dozvolili ruskim avionima korištenje zračnog prostora iznad Bugarske, prenosi Anadolija.

“Bugarska je suverena i nezavisna država, naši i strani obavještajci su nas upozorili da bi ti ruski avioni u Siriju prevozili oružje. Odluku da se to ne dozvoli donijelo je bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova i to je ispravna odluka”, kazao je Nenchev.

I iz Ministarstva vanjskih poslova Bugarske je potvrđeno da ruski zahtjevi nisu odobreni.

Ruska podrška Assadovom režimu

Rusija pruža “ozbiljnu” trenažnu i logističku pomoć sirijskoj vojsci, kazao je ranije ruski predsjednik Vladimir Putin, što je prva javna potvrda obima ruskog učešća u ratu u Siriji.

Sve više se špekulira da je Rusija značajno povećala svoje učešće proteklih mjeseci, prenosi Telegraph, uključujući isporuku naprednog oružja, rezervne dijelove za postojeću mašineriju te raspoređivanje značajnog broja vojnih savjetnika i instruktora.

Prošle sedmice je sirijska državna televizija objavila snimke na kojim se vidi napredni oklopni transporter ruske proizvodnje, BTR-82a, u borbenim dejstvima. Pojavili su se i snimci na kojim se vide vojnici koji tokom borbi jedni drugima izdaju naređenja na ruskom jeziku.

(Agencije)

Share This Article