10.000 arapskih vojnika se bori protiv Husija u Jemenu

sanel
By sanel

Alijansa pod saudijskim vodstvom razmjestila je 10.000 vojnika u Jemenu, javila je u utorak katarska TV mreža Al Jazeera, u očiglednom nagovještaju odlučnosti da porazi Huti snage u savezništvu s Iranom nakon što su ubili najmanje 60 arapskih vojnika u petak.

– Broj koalicijskih vojnika koji su već ušli u Jemen porastao je na 10.000 – javio je dopisnik Al Jazeere Abdul Mahsi al-Sheikh s juga Saudijske Arabije.

– Drugi kontingent katarskih vojnika stići će danas u Jemen nakon prelaska graničnog prijelaza al-Wadee (sa Saudijskom Arabijom) dok su koalicijske snage pojačale svoje redove s 30 Apache helikoptera, oklopnih vozila i raketnih lansera – dodao je on, prenosi Reuters.

Katarski i koalicijski zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Jemenska vlada pobjegla je u Rijad krajem marta dok su Huti snage, koje tvrde da vode revoluciju protiv njih, okružile njeno posljednje uporište u Adenu, izazivajući stranu intervenciju i sukobe u kojima je ubijeno više od 4.500 ljudi.

Države iz arapske alijanse smatraju svoju kampanju borbom protiv rastućeg iranskog uticaja u njihovom najbližem susjedstvu, ali Hutiji negiraju da ih podržava Teheran i tvrde da su vlada u egzilu u Rijadu i koalicija američke marionete.

Lojalističke jemenske snage i arapski vojnici ponovo su zauzeli Aden i većinu jemenskog juga u julu, ali linije fronta jedva da su se pomjerile u sjevernim uporištima Hutija.

Huti milicije i njihovi saveznici u Jemenu ispalili su balistički projektil iz sovjetskih vremena na vojnu bazu u centralnoj pokrajini Mareb u petak, ubivši desetine vojnika iz Emirata, Saudijske Arabije i Bahreina.

To je bio najteži dosadašnji napad na arapske vojnike u ratu, i mogao bi označiti prekretnicu u sukobu jer izgleda da je koalicija odlučna u namjeri da pokrene kopnenu ofanzivu koju je do sada izbjegavala.

Saudijske novine Al-Sharq Al-Awsat navele su riječi koalicijskih izvora da će se izvjestan broj egipatskih i oko 6.000 sudanskih vojnika uskoro priključiti borbama u Jemenu. Njihove vlade nisu to odmah komentirale.

Izvor blizak katarskoj vojsci potvrdio je, međutim, da zalivski emirat šalje “mehanizovanu pješadiju i oklopna vozila” i da je Sudan obećao poslati 6.000 vojnika.

– Operacija u Sanaai uključit će ekstenzivno bombardovanje i korištenje zračne sile kao podrške kopnenoj ofanzivi – dodao je izvor.

(Fena)

Share This Article