Davutoglu zaplakao na ispraćaju ubijenih vojnika

sanel
By sanel

Kao što smo se rame uz rame borili i prije 100 godina i danas moramo pokazati našu odlučnost u tome. Pokažimo naše jedinstvo i zajedništvo i držimo naše glave uzdignutim, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu, na ceremoniji održanoj u gradu Vanu povodom posljednjeg ispraćaja turskih vojnika poginulih u terorostičkom napadu, 6. septembra, u mjestu Yuksekova u jugoistočnoj provinciji Hakkari.

Turski premijer, koji nije pogao sakriti suze, uputio je poruke saučešća porodicama ubijenih vojnika, te kazao kako građani Turske trebaju ostati uzdignute glave, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Siguran sam da bi i ovi vojnici, kada bi to mogli, sada kazali ‘držite svoje glave uzdignute’. Zasigurno bi rekli ‘mi smo unuci onih koji su na ovim prostorima dali svoje živote kako bi zaštitili zastavu, vjeru, ezan, Kur’an, domovinu i narod. Zato, držite svoje glave uzdignutim'”, kazao je Davutoglu.

On je naglasio kako je “ova zemlja vidjela brojne heroje, ali isto tako je vidjela i mnoge izdajnike.”

Naglasio je kako su mnogi izdajnici i u prošlosti sarađivali sa inostranim centrima “kako bi ugasili ezan i spustili zastavu ove zemlje.”

“Kao što smo prije 100 godina, za vrijeme rata za nezavisnost, bili rame uz rame i danas smo u situaciji da se rame uz rame borimo protiv grupa koje su pijuni nekih vanjskih centara”, poručio je premijer Davutoglu, dodavši kako se turski vojnici hrabro bore protiv terorističkih grupa koje žele prolijevanje krvi.

On je kazao kako su vojnicima postavljene zamke te da oni koji su ih ubili nisu imali hrabrosti da “pred njih izađu kao pravi muškarci.”

Prema riječima Davutoglua, grupe koje su usmrtile turske vojnike žele da u svakom dijelu Turske proizvedu tursko – kurdske sukobe.

“Kao što smo se rame uz rame borili i prije 100 godina i danas moramo pokazati našu odlučnost za to. Pokažimo naše jedinstvo i zajedništvo. Držimo naše glave uzdignutim. Kojeg god bili političkog opredjeljenja i kakve god korijene imali. Kakvu god ideologiju prihvatali, budimo rame uz rame naspram ovih izdajničkih zločina. Danas nije dan bijesa, mržnje, međusobnog optuživanja, niti dan optužbi na osnovu lažnih i neutemeljenjih vijesti. Danas je dan bratstva i dan požrtvovanosti. Nakon što su šehidi (vojnici) žrtvovali svoje živote, nama preostaje da na jednu stranu ostavimo naš ego, te pokažemo našu odlučnost i želju za zajedničkim radom za budućnost ove zemlje”, poručio je Davutoglu.

Pored premijera Davutoglua, ceremoniji u Vanu prisustvovali su i zamjenik premijera Numan Kurtulmus, ministar odbrane Vecdi Gonul, načelnik Generalštaba Hulusi Akar, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Mehmet Gormez te drugi zvaničnici.

Pripadnici terorističke organizacije PKK na putu Daglica – Yuksekova aktivirali su u nedjelju ručno izrađene eksplozivne naprave u momentu kada su prolazila dva oklopna vozila. Na vozilima je pričinjena veća materijalna šteta, a u njima je život izgubilo 16 turskih vojnika, dok je šest vojnika ranjeno.

(AA)

Share This Article