Izrael počeo izgradnju ograde prema Jordanu

sanel
By sanel

Izrael je počeo izgradnju ograde na granici s Jordanom, mjesec dana ranije nego što je bilo planirano, i to u vrijeme kada izbjeglice s Bliskog istoka bježe u Evropu.

Radovi će trajati blizu godinu dana, navode izraelski mediji.

“Vidimo danas šta se događa kada zemlje izgube kontrolu nad svojim granicama”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, aludirajući na masovni dolazak izbjeglica s Bliskog istoka, gdje se vode ratovi, te afričkih izbjeglica u Evropu.

Izraelsko Ministarstvo odbrane pomjerilo je početak izgradnje, očito zabrinuto zbog mogućeg ubacivanja aktivista “globalnog džihada iz Jordana”, navodi izraelski list Haaretz, prenosi Tanjug.

Zvaničnici tog ministarstva rekli su da gradnja novog aerodroma u Timni na jugu zemlje zahtijeva posebne pripreme, jer će biti udaljen samo 200 metara od granice.

Suverenitet Jordana

Cijena ograde duge 30 kilometara, koja će biti izgrađena u ovoj fazi, procjenjuje se na 300 miliona šekela (više od 76 miliona američkih dolara).

Izgradnja ograde duž čitave granice između Izraela i Jordana stajat će deset puta više.

Nakon što je Vlada odobrila izgradnju ograde u junu, država se jako trudila da objasni da ograda “neće narušiti suverenitet Hašemitske Kraljevine Jordan”.

Brzina kojom je formuliran plan, a koji je Vlada odobrila, odražava da je Izrael voljan u potpunosti opkoliti svoje kopnene granice fizičkim barijerama. Jordanska granica je jedina kopnena koja nije ojačana ogradom.

Netanyahu je govorio o ljudskoj tragediji u sirijskom građanskom ratu i rekao da je Izrael pomagao žrtvama, ali da je suviše mali da primi izbjeglice.

Lider izraelske opozicije Isaac Herzog ocijenio je, međutim, u subotu da bi Izrael trebalo primiti ograničen broj sirijskih izbjeglica.

(Agencije)

Share This Article