Abbas: Izrael treba prihvatiti Palestince iz Sirije

sanel
By sanel

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je kako bi Izrael trebao dopustiti palestinskim izbjeglicama koje bježe pred ratom u Siriji da dođu na Zapadnu obalu i u Gazu umjesto da poduzimaju riskantna putovanja u Evropu.

Ujedinjeni narodi trebali bi učiniti pritisak na Izrael da odobri kretanje izbjeglicama, piše u saopštenju iz Abbasovog ureda.

U tekstu se dodaje da je Abbas zatražio od svog predstavnika u UN-u Riada Mansoura da to pitanje postavi generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonom.

“To nije samo humanitarno pitanje nego pravo svakog Palestinca koji živi u egzilu i u izbjegličkim kampovima”, navodi se u saopštenju koje je prenijela palestinska novinska agencija WAFA.

I Herzog za prihvat izbjeglica

Deseci hiljada palestinskih izbjeglica, koje žive u Siriji otkako su protjerani iz svojih domova kada je utemeljen Izrael 1948, napustili su Siriju nakon izbijanja rata.

U međuvremenu, predsjednik izraelskog Knesseta Isaac Herzog rekao je u subotu da bi Izrael trebao primiti sirijske izbjeglice, uprkos tome što Izrael Siriju službeno smatra neprijateljskom državom i od 1948. je sa njom više puta ratovao.

“Pozivam izraelsku vladu da se angažuje na prihvatu izbjeglica iz ratom zahvaćene Sirije. Humanitarne akcije već su preduzete”, kazao je Herzog, čelnik Laburističke stranke, najvećeg opozicionog bloka u Parlamentu.

“Jevreji ne mogu biti indiferentni dok stotine hiljada izbjeglica traže sigurnost”, kazao je Herzog, a prenosi list Haaretz.

(Agencije)

Share This Article