Putin: Mogući prijevremeni izbori u Siriji

sanel
By sanel

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je sirijski lider Bashar al-Assad spreman na prijevremene parlamentarne izbore.

Putin navodi i da bi moglo biti podjele vlasti u Siriji sa takozvanim “zdravim dijelom” opozicije.

Mnogi analitičari smatraju da ovi komentari pojašnjavaju šta je zvaničnoj Moskvi prihvatljivo u odnosu prema Damasku.

Rusija je još jednom objasnila da ne želi rušenje Assada. Rusija je, osim Irana, ključni međunarodni partner Bashara al-Assada tokom rata koji u Siriji traje više od četiri i po godine.

‘Zdrava opcija’

Ruski predsjednik je nagovijestio skore izbore u Siriji.

“Mi razumijemo da postoji potreba za političkim promjenama. Radimo sa našim partnerima u Siriji i uopšte postoji razumijevanje da ovo objedinjavanje napora u borbi protiv terorizma treba da ide paralelno sa nekim političkim procesima u samoj Siriji. Sirijski predsjednik se slaže sa tim, sve do održavanja prijevremenih izbora, recimo, parlamentarnih, slaže se sa uspostavljanjem kontakata sa takozvanom zdravom opozicijom, uključivanjem njih u vlast. Ali, prije svega, to je unutrašnje pitanje Sirije”, istakao je Putin.

Uprkos međunarodnim osudama, Assadove snage nastavljaju sa zračnim udarima na Istočnu Gutu u Siriji.

Situaciju dodatno otežava nedostatak lijekova i medicinske opreme.

Osim toga, Assadove snage ne dopuštaju otvaranje humanitarnih koridora putem kojim bi se dopremila humanitarna pomoć potrebna stotinama hiljada stanovnika Istočne Gute.

Rat u Siriji izbio je 2011. godine, kada je Vlada odlučila ugušiti prodemokratski pokret. Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) iskoristila je u međuvremenu haos i proglasila samozvani halifat na teritoriji koji je osvojila u Siriji i susjednom Iraku.

Po podacima UN-a, poginulo je 250.000 ljudi, a 7,6 miliona je raseljeno unutar sirijskih granica, dok je četiri miliona Sirijaca pobjeglo iz zemlje.

(AJ Balkans)

Share This Article