40 posto djece na Bliskom istoku ne pohađa školu

sanel
By sanel

Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) saopćio je danas kako 40 posto od ukupnog broja djece na Bliskom istoku ne pohađa školu upozoravajući kako će generacija takve djece biti “dobra podloga” za migracije, piše Anadolu Agency (AA).

Iz UNICEF-a ističu da od 34 miliona djece iz Sirije, Iraka, Yemena, Libije i Sudana, 13,7 miliona njih ne ide u školu. Budući da ratovi i drugi sukobi u takvim područjima ne jenjavaju, iz UN-ove organizacije napominju kako bi procenat neškolovane djece u narednim mjesecima mogao dodatno porasti.

Regionalni šef UNICEF-a za Bliski istok Peter Salama dodaje da se “mora djelovati odmah ili će posljedice biti teške.”

Prema njegovim riječima, UNICEF-u je potrebno 300 miliona dolara da ove godine omogući djeci pristup obrazovanju.

U Siriji, Iraku, Jemenu i Libiji je, prema tim podacima, zatvoreno 9.000 škola. Mali broj otvorenih škola, sa druge strane, pretvoren je u skloništa i prihvatilišta za izbjegle osobe dok neke služe za regrutovanje boraca.

Samo u Siriji 50.000 nastavnika više ne prijavljuje odlazak na posao dok na hiljade djece na putu prema školi mora proći nekoliko linija fronta. Iz UNICEF-a navode kako su neobrazovana djeca koja nemaju pristup obrazovanju najčešća meta militantnih grupa.

(AA)

Share This Article