IDIŠ napreduje prema centru Damaska

sanel
By sanel

Organizacija DEAŠ (IDIŠ) je u utorak potiskivanjem sirijskih opozicionih snaga preuzela kontrolu na nekoliko dijelova distrikta el-Kadam, u Damasku, prenose lokalni izvori. Borci DEAŠ-a su u subotu počeli sa napadima na snage sirijske opozicije.

Sukobi su nastavljeni sve do utorka, u nastojanju opozicije da vrati u posjed izgubljene položaje.

Pristalice organizacije DEAŠ na društvenim mrežama su objavili fotografije na kojima se vidi da je ova grupa preuzela nekoliko lokacija u distriktu el-Kadam, koji je “samo 10 kilometara udaljen od džamije Umayyad, u centru Damaska.”

U međuvremenu je “Džejš ul-Islam” (Vojska islama), sirijska opoziciona grupa sa sjedištem u Damasku, objavila da je počela sa napadima na pozicije DEAŠ-a u distriktu “Hadžer-ul Esved” (Creni kamen), istočno od el-Kadama. Hadžer-ul Esved je polazna tačka iz koje DEAŠ vrši sve napade na opozicione snage u Damasku.

Građanski rat u Siriji je ušao u petu godinu, a do sada je u njemu ubijeno najmanje 250 hiljada ljudi. Prema podacima Ujedinjenih nacija, kriza u Siriji je rezultirala i najvećim valom izbjeglica iz jedne zemlje u cijelom svijetu.
(AA)

Share This Article