Park u Damasku nazvan po Kim Il-sungu

sanel
By sanel

Sirijska Vlada imenovala je park u Damasku po osnivaču Sjeverne Koreje Kim Il-sungu.

Park, koji je prostire na 9.000 kvadratnih metara površine, nalazi se u jugozapadnom dijelu Damaska, gdje također postoji ulica istog imena duga jedan kilometar.

Sirijska državna agencija izvijestila je da je ova ceremonija održana kako bi se obilježila 70 godišnjica osnivanja Radničke partije Sjeverne Koreje.

Na ceremoniji otvaranja, koja se dešava u momentu kada se grupa Islamska država Irak i Levant bori s pobunjenicima u distriktu u južnom Damasku, bio je i zamjenik ministra vanjskih poslova Faisal Mikdad.

On je nazvao Kima, kojeg organizacije za ljudska prava smatraju brutalnim diktatorom, “historijskim liderom, poznatim po njegovoj borbi da oslobodi i izgradi svoju zemlju”.

“Zbog ovih razloga, zaslužuje da mu se oda počast u Siriji”, dodao je Mikdad.

‘Izraz poštovanja i ljubavi’

Na pitanje agencije AFP o međunarodnim kritikma lidera Sjeverne Koreje, Mikdad je odgovorio da je “ko god kritizira Kima apsurdan i glup”.

Također je pohvalio Sjevernu Koreju što je “stala uz Siriju u borbi protiv terorizma”.

Ambasador Sjeverne Koreje u Siriji Jang Myong rekao je da je park “izraz poštovanja i ljubavi, koje Sirija, kao Vlada i narod, imaju za velikog vođu Kim Il-sunga”.

“Sirijski sukob je rezultat zavjera i planova SAD-a… da sruši legitimnu i nezavisnu vladu i da dobije monopol na Bliskom istoku”, dodao je.

Rat u Siriji počeo je mirnim antivladinim demonstracijama, ali se razvio u brutalni građanski rat, u kojem je do sada poginulo više od 240.000 ljudi.

Kim Il-sung vodio je Sjevernu Koreju od njenog osnivanja 1948. do smrti 1994. godine.

Pjongjang je zadržao vojne veze sa sirijskom vladom nekoliko godina, pomažući joj da izgradi nuklearno postrojenje koje je Izrael uništio 2007. godine.

(AJ Balkans)

Share This Article