Njemačka: Spriječen pokušaj paljenja džamije

sanel
By sanel

Nepoznati napadač izveo je jutros napad na džamiju Hagen koja pripada Uniji islamskih kulturnih centara u istoimenom gradu u pokrajini Sjeverna Rajna – Westphalia, na zapadu Njemačke, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako su saopštili iz Policijske uprave Hagen, jutros je osoba ušla u prostor predviđen za molitvu i zapalila nekoliko knjiga. U saopštenju je navedeno da je požar detektovao protupožarni alarm.

Pokrenuta je istraga kojom će se utvrditi da li se radi o zločinu iz mržnje.

Ibrahim Asma, zaposlen u džamiji u Hagenu kazao je kako je jedna osoba nakon jutarnje molitve uzela knjige, zapalila ih i bacila na tepihe. Pri tome je izgorio dio tepiha, ali je spriječena veća katastrofa. Asma je istakao kako su se prvi put susreli sa ovom vrstom napada, a policija je izvršila uviđaj i prikupila dokazni materijal.

Napadi u Njemačkoj na džamije su sve češći. Tako je i prošle sedmice napadnuta džamija Mevlana u Delmenhorstu, zapadno od Bremena.

U okrajini Sjeverna Rajna – Westphalia je i u aprilu podmetnut požar u Sultan Ahmetovoj džamiji kada su vjernici bili spriječeni da obave jutarnju molitvu.

(Anadolija)

Share This Article