Afganistan: Talibani zauzeli još jedan distrikt u provinciji Helmand

sanel
By sanel

Minber.ba – Afganistanski talibani su nakon nekoliko dana borbi ostvarili još jednu veliku pobjedu u provinciji Helmand, osvajajući strateški važan distrikt Musa Qala i prisiljavajući afganistansku vojsku na povlačenje. Ovo je posljednji od nekoliko distrikta koje su talibani zauzeli tokom proteklih sedmica.

Talibani su zauzeli distrikt Naw Zad prošle sedmice, a Musa Qala su napali tokom vikenda. NATO je odgovorio raspoređujući svoje trupe u to područje kako bi pomogli afganistanskoj vojsci. 

Guverner distrikta, Mohamad Sharif, koji je također pobjegao iz Musa Qale, optužio je centralnu vladu zbog neslanja vojnih pojačanja, rekavši da su ih danima zvali u pomoć, ali da ona nikad nije stigla.

Ovaj distrikt omogućava još veću kontrolu talibanima nad provincijiom Helmand. Helmand je jedna od nekoliko provinicija u kojima talibani pokušavaju napraviti proboje u svojoj “proljetnoj ofanzivi”.

I dok NATO hvali afganistansku vojsku da uspjeva odoliti talibanskim pokušajima proboja, u mnogim slučajevima talibani polahko zauzimaju teritorij. Novonastala situacija tjera NATO da se sve više direktno uključuje u borbe.

(Minber.ba/Antiwar)

Share This Article