Erdogan imenovao Davutoglua za premijera privremene vlade

sanel
By sanel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imenovao je lidera Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Ahmeta Davutoglua na poziciju premijera privremene vlade koja će vršiti vlast u zemlji do ponovnih općih izbora, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Erdogan je na današnjem sastanku imenovao dosadašenjeg premijera Turske Davutoglua za šefa privremenog Vijeća ministara i zatražio od njega da formira privremenu vladu.

Prema ustavnim odredbama, turski predsjednik je iskoristio ovlasti o raspisivanju ponovljenih općih izbora u Turskoj, a u tom periodu će vlast obnašati privremena vlada u čijem bi sastavu trebale biti sve parlamentarne stranke na osnovu broja osvojenih glasova na prethodnim općim izborima.

Predsjednik Erdogan je 9. jula imenovao Davutoglua za mandatara za sastav 63. turske vlade u njenoj modernoj historiji, međutim njegovi pregovori sa liderima Narodne republikanske stranke (CHP) i Nacionalne narodne partije (MHP) nisu rezultirali dogovorom o koaliciji, pa je mandatar Davutoglu pet dana prije isteka roka za formiranje vlade predsjedniku Erdoganu vratio mandat.

Erdogan nije u proteklih nekoliko dana funkciju mandatara za sastav vlade dodijelio liderima drugih partija, pa će Republika Turska prvi put u svojoj modernoj historiji ući u ponovljene opće izbore, a predsjednik Erdogan će biti prvi predsjednik ove zemlje koji će iskoristiti ustavnu ovlast za raspisivanje ponovljenih izbora.

Novi opći izbori u Turskoj se trebaju održati prve nedjelje nakon 90 dana od zvanične predsjednikove odluke. Međutim, Visoka izborna komisija je već najavila plan prema kojem bi izbori trebali biti održani 60 dana nakon te odluke.

U periodu od predsjednikove odluke o raspisivanju novih izbora do formiranja novog saziva parlamenta, izvršnu vlast u Turskoj će obnašati privremena vlada u čiji sastav bi trebale ući sve parlamentarne stranke prema rezultatima prethodnih izbora. Političke stranke imaju pravo da odbiju učešće u prijelaznoj vladi, a njihovo mjesto popunjavaju drugi politički subjekti i partije iz parlamenta ili van njega.

Inače, AK Partija je pobijedila na općim izborima održanim 7. juna, osvojivši 258 zastupničkih mjesta u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, ali joj nedostaje 18 zastupnika da bi samostalno formirala vladu.

Drugoplasirana stranka na izborima je bila CHP sa osvojenih 132 mjesta u parlamentu, dok su MHP i HDP izborile po 80 zastupnika.

Pregovori o koalicionoj vladi bili su prvi takvi nakon 16 godina u Turskoj. Posljednju koalicionu vladu u ovoj zemlji formirao je lider Demokratske ljevičarske stranke (DSP) Bulent Ecevit u aprilu 1999. godine.

(Anadolija)

Share This Article