Nove žrtve zračnih udara Assadove vojske

sanel
By sanel

Najmanje osam osoba je poginulo, a tridesetak je ranjeno u novom zračnom napadu sirijske vojske u mjestu Saqba, istočno od centra Damska.

Nakon napada, mještani su dovezli osam beživotnih tijela i trideset ranjenih u lokalnu mobilnu bolnicu, a svi stradali su civili.

Među ranjenima je i nekoliko životno ugroženih, javlja Anadolija.

Riječ je o regiji istočno od Damaska koju pod kontrolom drže pobunjeničke snage, a koja je zbog toga česta meta artiljerijskih i zračnih napada snaga odanih režimu predsjednika Bashara al-Assada.

Napad na Dumu

Dan ranije, najmanje 50 osoba je izgubilo živote u napadu Assadovih snaga na susjednu Dumu.

U intenzivnom bombardiranju i granatiranju poginuli su i povrijeđeni deseci civila, većinom žena i djece.

Stanovnici Dume prethodnih dana nastojali su da ne napuštaju svoje domove, nakon što su snage režima prije nekoliko dana izvele zračni udar na grad u kojem je poginulo više od 110 osoba, a stotine su ranjene.

Tek što su završili sa spašavanjem ranjenih i ukopavanjem mrtvih u tom napadu, dogodili su se novi napadi snaga sirijskog režima.

Uprkos međunarodnim osudama, Assadove snage nastavljaju sa zračnim udarima na Istočnu Gutu. Situaciju dodatno otežava nedostatak lijekova i medicinske opreme.

Osim toga, Assadove snage ne dopuštaju otvaranje humanitarnih koridora putem kojim bi se dopremila humanitarna pomoć potrebna stotinama hiljada stanovnika Istočne Gute.

(AJB)

Share This Article