Turska vojna industrija zaprimila narudžbe u vrijednosti od 11 milijardi dolara

sanel
By sanel

U izvještaju turske udruge proizvođača vojne opreme (SaSaD) se prenosi da je namjenski industrijski sektor u Turskoj, tokom 2014. godine, zaprimio narudžbe u ukupnoj vrijednosti od 11 milijardi dolara.

Prosječni godišnji rast ovog sektora, u posljednjih pet godina, iznosio je 21 posto. Dobar dio narudžbi je od 2005. godine dolazio sa strane Turskih oružanih snaga, u skladu sa strategijom rasta i razvija Sekretarijata za vojnu insdustriju Republike Turske, kazao je Nail Kurt, predsjednik Udruženja turskih izvoznika naoružanja i vojne opreme.

“Najveće zasluge za rast ovog sektora ima domaća potražnja i projekti, ali od njih ne možemo očekivati da se značajnije povećaju. Stoga će budućnost rasta ovog sektora odrediti izvozni projekti i projekti međunarodne saradnje,” kazao je Kurt.

Najveća vrijednost pojedinačne narudžbe je ona za avionske dijelove i iznosi 6,9 milijardi dolara. Turska industrija usmjerena ka vojnoj avijaciji učesnik je velikih međunarodnih projekata i proizvodnih projekata, poput F-35 Joint Strike Fighter lovca i A400M Large Transport Aircraft transportnog aviona.

Druga velika narudžba, vrijednosti 2,6 milijarde dolara, odnosila se na oklopna vozila široke namjene, poput transportera, izviđačkih vozila, mobilnih komandnih centara, vojnih ambulanti i platformi za razno naoružanje.

Ukupni prihodi ove industrije u 2014. godini su iznosili 5,1 milijardu dolara, a na izvoz je od toga otpadalo 1,9 milijardi dolara, što je solidan pomak u odnosu na 2013. godinu (5,07/1,6 milijardi dolara).

Za potrebe vojne industrije u Tursku su iz inostranstva uvezeni tehnološki proizvodi vrijedni preko jedne milijarde dolara.

Turska ima u planu da njene kompanije budu uvrštene među 100 najvećih vojnoindustrijskih kompanija na svijetu. Osim toga, želi razviti najmanje tri globalna vojna brenda.

Ankara je utrošilo oko milijardu dolara na istraživanje i razvoj u sektoru vojne industrije. Namjenska industrija u Turskoj je sektor na čija istraživanja i razvoj se odvaja najveći dio investicijskih sredstava države.

(AA)

Share This Article