UN pozvao Izrael da poštuje ljudska prava

sanel
By sanel

Zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) za politička pitanja Jeffrey Feltman, na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a koji je organiziran povodom posljednjih događaja na Bliskom istoku, pozvao je izraelske sigurnosne snage da poštuju međunarodni zakon o ljudskim pravima.

Feltman je na sastanku UN-a podnio izvještaj o situaciji na Bliskom istoku, kojim je istakao kako bi radikalizacija sukoba i nemira u Pojasu Gaze, koji još uvijek traju mogla izazvati još veću nestabilnost na području Izraela i Gaze, prenosi Anadolija.

Feltman je u svom izvještaju naveo kako je svjedočio zločinima neizmjerne mržnje na Bliskom istoku, groznom nasilju i provokacijama u Jerusalemu usmjerenim na sveta mjesta.

On se dotakao pitanja stradanja bebe u podmetnutom požaru, kao i njenog oca koji je preminuo pet dana nakon toga zbog teških povreda.

Napad na Palestince

U napadu koji se desio krajem jula, povrijeđeni su djetetova majka i stariji brat koji se još uvijek bore za život. Nakon toga, u protestima organiziranim zbog stradanja ovih ljudi, poginuo je 21-godišnji mladić.

Feltman je pozvao izraelske vlasti da preuzmu odgovornost za ova stradanja. Feltman je podnio i izvještaje za prošli mjesec u kojim je navedeno 188 akcija pretresa i privođenja koje su sigurnosne snage Izraela izvele. Tom prilikom privedeno je 292 Palestinca, od kojih su šestero ubile izraelske sigurnosne snage.

U istom periodu ranjena su 203 Palestinca, od toga 40-ero je djece i sedam žena. S druge strane povrijeđeno je 12 pripadnika izraelskih sigurnosnih snaga dok nije bilo poginulih.

On je istakao kako promjene u zakonu Izraela utječu na Palestinu koja se nalazi pod blokadom i dodao da nestabilnost utiče na politiku u zemlji.

Također, Feltman je pozvao sigurnosne snage da sve privedene ili izvedu pred sud ili da ih oslobode.

(Agencije)

Share This Article